Wilt u het komende schooljaar meer gebruik gaan maken van digitale tools? Dan heeft u vast en zeker iets aan de kickstarters ‘digitale tools’ van het Leerlab Digitale Didactiek van het project Leerling 2020. Hiermee maakt u een vliegende start met tools die breed inzetbaar zijn in de les. Handig!
Het kan moeilijk zijn om aan de slag te gaan met nieuwe digitale tools en hulpmiddelen. Want waar begin je? En welke tools zijn, met het oog op het leerdoel, geschikt? Er is zo veel keus dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De kickstarters van het Leerlab Digitale Didactiek helpen docenten op weg om aan de slag te gaan met digitale tools. Denk hierbij aan apps, webapplicaties en (educatieve) websites die u kunt inzetten tijdens de les.
Stappenplan en gouden tips
In de kickstarters worden de tools kort en bondig beschreven. In een visueel opgemaakt stappenplan ziet u precies waar u tijdens de lesvoorbereiding allemaal op moet letten en welke stappen u tijdens de les moet doorlopen. Ook leest u welke leeropbrengst u kunt bereiken, waar de tool misschien minder geschikt voor is en niet te vergeten: de gouden tips. Is het u allemaal duidelijk en wilt u graag wat meer de diepte in? Onder het kopje ‘hoe verder’ staan suggesties en andere websites waar verdiepende informatie te vinden is.
Leerlab Digitale Didactiek ontwikkelde de volgende kickstarters:
- Kickstarter Wikiwijs
- Kickstarter Edueto
- Kickstarter Screencast-o-matic
- Kickstarter Hstry
- Kickstarter Ed Puzzle
- Kickstarter Linoit
- Kickstarter Formative
- Kickstarter Explain Everything
- Kickstarter Trello
- Kickstarter Plickers
- Kickstarter Kahoot
Over Leerling 2020
Leerling 2020 is een initiatief van de VO-Raad en onderdeel van het Doorbraakproject Onderwijs & ICT. Dit project ondersteunt besturen, scholen en docenten bij het personaliseren van het onderwijs met behulp van ict. Het doel van het Doorbraakproject is om in 2017 scholen beter in staat te stellen met ict en digitaal lesmateriaal te werken, zodat leerlingen het maximale uit hun talenten kunnen halen.
Heeft u al gebruik gemaakt van de kickstarters en wilt u uw ervaringen delen? Of heeft u een andere goede tip voor docenten die vaker gebruik willen maken van digitale tools? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.