Home » Een buitenlandse studie in coronatijd. Kan dat?

Een buitenlandse studie in coronatijd. Kan dat?

Ieder jaar gaan duizenden studenten vanuit ons kikkerlandje op uitwisseling naar het buitenland. We ontvangen evenzoveel internationale leerlingen in onze gastgezinnen. Helaas trok het coronavirus ook door deze studiereizen en stages een dikke streep. Het is de vraag hoe dat in de komende periode zal gaan. Gelukkig zijn er andere manieren om een internationale studie te doen en om in contact te komen met leerlingen uit allerlei landen.

Uitwisseling

Studentenuitwisselingen werden populair na de Tweede Wereldoorlog. Deze waren destijds bedoeld om het begrip en de tolerantie van de deelnemers voor andere culturen te vergroten, hun taalvaardigheid te verbeteren en hun sociale horizon te verbreden. Die behoeften zijn alleen maar toegenomen en het aantal uitwisselingen is dan ook enorm gegroeid. In studiejaar 2018-2019 stonden er in het Nederlandse hoger onderwijs maar liefst 86.000 internationale studenten uit 170 verschillende landen ingeschreven.

Voordelen van een buitenlandse studie

Een studie of stage in het buitenland heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is het heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling: je vertrekt zelfstandig naar het buitenland en bent op jezelf aangewezen. Door contact met nieuwe mensen, zullen ook jouw sociale vaardigheden en je aanpassingsvermogen groeien. Je leert misschien een nieuwe taal spreken en een andere cultuur of achtergrond kennen. En niet te vergeten staat een studie in het buitenland heel goed op het cv van iedere student. Het kan leuke en interessante mogelijkheden voor de toekomst opleveren.

Bovendien vervagen de grenzen steeds meer als het gaat over het aanbieden van internationale studies. De globalisering maakt het voor een student veel makkelijker om zijn of haar horizon te verbreden met internationale opleidingen en online uitwisselingsprogramma’s.

Studentenuitwisseling in 2021

Het is nog niet duidelijk welk effect het coronavirus het komende jaar zal hebben op studentenuitwisseling. Maar de kans is groot dat veel uitwisselingen niet op fysieke wijze plaats kunnen vinden. Gelukkig is er een alternatief: via online programma’s en virtual exchanges kunnen studenten een buitenlandse studie volgen aan een internationale universiteit. Woordvoerder Jeroen Wienen van het Nationaal Agentschap Erasmus+: ‘Leerlingen komen in een internationaal klaslokaal bij een buitenlandse instelling met een andere onderwijscultuur dan ze gewend zijn. Dat kan een heel leerzame ervaring zijn.’

Samenwerking Europese jongeren in het mbo

Ook het aantal mbo-studenten dat naar het buitenland gaat voor een stage is als gevolg van de coronapandemie drastisch afgenomen. Afra Verkerk, verantwoordelijk voor het mbo bij Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs), vindt het belangrijk dat studenten internationale competenties ontwikkelen, ook al kunnen ze nu niet naar het buitenland. ‘Een internationale ervaring opdoen kan ook in eigen land, dit noemen we internationalisation at home. We zien bijvoorbeeld in toenemende mate studenten op school samenwerken met Europese jongeren via het online platform eTwinning of virtueel stage doen. Juist nu in coronatijd is dit een goed alternatief.’

Online blijkt positieve ontwikkeling

Het is natuurlijk erg jammer dat veel fysieke studentuitwisselingen niet hebben kunnen plaatsvinden. Daar staat tegenover dat nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internationaal onderwijs het afgelopen jaar in sneltreinvaart zijn uitgevoerd. Bovendien zijn er meer online mogelijkheden ontstaan. Daardoor ligt de drempel om deel te nemen aan een studie in het buitenland in de toekomst een stuk lager.

Heb je ook ervaring opgedaan met uitwisselingsstudenten? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.