Home » Film in de klas: wat doe jij ermee?

Film in de klas: wat doe jij ermee?

We worden overspoeld met bewegend beeld. Niet alleen op tv of door straatreclame, maar ook via filmpjes op social kanalen en in games. Het zal niet de eerste keer zijn dat we door beeld gemanipuleerd worden. Maar kunnen we het ook leren doorzien? Filmeducatie speelt hierin een belangrijke rol. Met behulp van deze initiatieven kun je jouw leerlingen mediawijs maken op filmgebied.

Niet alleen kijken, maar ook analyseren

Om een beeld goed te begrijpen moet je de beeldtaal onder de knie krijgen. Deze beeldtaal leer je bijvoorbeeld door regelmatig en actief films te kijken, deze te analyseren en door zelf (korte) films te maken. Een recent onderzoek onder 51 docenten van basisscholen in Leeuwarden toont aan dat film (vooral via YouTube en Netflix) op school regelmatig als middel in de lessen gebruikt wordt. Maar filmeducatie, waaronder het kritisch leren kijken, komt minder aan bod. ‘Gebrek aan kennis, tijd en materiaal zijn factoren die hierin een rol blijken te spelen’, zegt Ana Paunovik in haar masteronderzoek ‘It’s now or never’.

Filmeducatie als onderdeel van digitale geletterdheid

Ook de overheid hecht belang aan filmeducatie. Mediawijsheid is al sinds 2004 een aandachtspunt en in 2021 wordt digitale geletterdheid een verplicht onderdeel in het onderwijscurriculum. Voor leerkrachten is het een uitdaging om in hun overvolle agenda ook nog ruimte te maken voor extra scholing. De volgende initiatieven en bronnen kunnen je helpen om actief met film en beeldtaal in de klas aan de slag te gaan:

1. Regionale filmhubs

Scholieren zien veel film, zowel op school als daarbuiten. ‘Ze maken ze ook. Maar de kennis over film en beeldtaal moet en kan beter’, aldus de Leeuwarder Courant. Filmhub Noord is een van de zes regionale filmhubs die daar verandering in wil brengen door actief bij te dragen aan het onderwijs. Doel is om meer leerlingen in het po en vo kennis te laten maken met beeld. De mensen van de filmhubs kunnen lessen verzorgen en je in contact brengen met filmmakers. Voor deze regionale projecten is een subsidiepot beschikbaar.

2. Netwerk Filmeducatie.nl en de nieuwe leerlijn

Filmeducatie.nl is een netwerk dat leerkrachten allerlei ingangen tot film biedt, van vindplaatsen tot workshops. De zes regionale filmhubs kom je hier ook tegen. Het netwerk publiceerde onlangs de ‘leerlijn film’ en in 2021 wordt deze leerlijn verder uitgewerkt met online lesmateriaal dat aan de leerdoelen is gekoppeld. Films leren maken in de klas is een van projecten die je tegenkomt op filmeducatie.nl. Dit is een scholingsprogramma voor docenten waarin je ‘gereedschap’ krijgt om films te analyseren en te maken.

3. EYE Amsterdam

EYE Filmmuseum organiseert onder meer docentenworkshops en trainingen over film(educatie) in het hele land. Ook adviseert EYE Filmmuseum over filmeducatie aan de onderwijssector. Op kijk-goed.nl vind je een uitgebreide database van filmtitels die geschikt zijn voor filmeducatie. Bij elke titel wordt aangegeven voor welk onderwijsniveau, thema en vak je deze kunt gebruiken.

4. Beeld en Geluid op school

Ook Beeld en Geluid op school heeft tal van workshops voor klassen en trainingen voor docenten. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft speciaal voor het onderwijs een collectie gemaakt met relevant, gratis video- en audiomateriaal. Leerkrachten kunnen uit meer dan 100.000 fragmenten putten om hun lessen leuker en beter te maken. De content is reclamevrij, actueel en duurzaam te gebruiken. Beeld en Geluid op school werkt samen met docenten, studenten, programmamakers, scholen en omroepen.

5. Mediawijsheid.nl

‘Fakenews’, horen we te pas en te onpas om ons heen. Wat is dat? Laat jij je manipuleren door reclame? Als je leerlingen mediawijs zijn, dan zijn ze meer weerbaar. Je kunt jezelf trainen of trainingen laten verzorgen, ook op jouw school. Mediawijsheid.nl is een goede entree tot een nadere kennismaking voor jou als docent.

Meer weten over mediawijsheid en digitale geletterdheid? Lees ook de volgende artikelen op Onderwijs van Morgen: Wat is het belang van mediawijsheid in jouw klas? en Curriculumherziening: digitale geletterdheid een kerndoel?

Hoe ga jij om met beeldmateriaal in je les? Hoe mediawijs zijn jouw leerlingen? We horen graag van je welke ervaring jij hebt en tips je met ons wilt delen. Gebruik daarvoor het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.