Home » Hoe het coronavirus de Nederlandse taal verandert

Hoe het coronavirus de Nederlandse taal verandert

Nieuwe woorden: voor jou als leerkracht waarschijnlijk niets nieuws onder de zon. Want als er nou één doelgroep voorop loopt in taalverandering, dan zijn het kinderen en jongeren wel. Dankzij sociale media, games en straattaal is hun woordenschat vaak ‘moderner’ dan die van jou. Toch is het coronavirus misschien wel de allergrootste taalvernieuwer in 2020 en 2021. In dit artikel vind je een aantal nieuwe woorden en bestaande woorden met een nieuwe betekenis.

Negatief

Het woord ‘negatief’ heeft sinds 2020 een opmerkelijke tweede betekenis gekregen. Als je ‘negatief’ bent, dan heb je geen corona: en dat is positief voor jou en je omgeving.

Raamvisite

Wat doe je als je iemand wilt feliciteren, maar niet naar binnen mag? Precies, je gaat op raamvisite. Zwaaien, lachen, gebaren, zingen en een cadeautje voor de deur zetten: zo kun je het feestvarken alsnog een mooie dag bezorgen. En met een beetje geluk krijg je nog raamtaart ook.

Snotterschaamte en hoestschaamte

Een brok in je keel door een romantische film? Tranende ogen door een snijdende oostenwind? Een borrelnootje dat in het verkeerde keelgat schiet? Hoesten en snotteren was nog nooit zo beladen als nu. Want ‘ze’ zullen maar denken dat je het virus hebt …

Mondkapje

Had jij in 2019 gedacht dat je ooit een mondkapje zou dragen in de supermarkt? En dat er een heuse markt voor modieuze mondkapjes zou ontstaan? Het mondkapje heeft zich door corona ontwikkeld van een medische accessoire tot een mode-item.

Balkonconcert en balkonbingo

Tijdens de eerste coronagolf, in april 2020, werd het balkon voor veel mensen dé plek om verbonden te blijven met anderen. Studenten van het conservatorium oefenden er hun stukken, buren proostten op betere tijden en complete wooncomplexen speelden bingo onder de sterrenhemel. En daar bleef het niet bij: in dit artikel uit het Parool lees je meer creatieve mogelijkheden voor balkoneigenaren.

Zoomfeest, zoomverjaardag, zoomkerst …

Videobellen is voor elke generatie en elke situatie de oplossing geworden. Want via Zoom, Teams, Google Meet, WhatsApp of Facetime haal je iedereen coronaproof je huis in: je leraar, je collega’s, je opa en oma, je voetbalteam en zelfs de hele klas. Welk feestje heb jij onlangs via Zoom gevierd?

Meer dan 1.000 coronawoorden

Ton den Boon, hoofdredacteur bij de Dikke Van Dale, verzamelde meer dan 1000 coronawoorden. Van ‘aanhoesten’ tot ‘zwerfkapje’. Laten we hopen dat we de meeste woorden over een paar jaar weer vergeten zijn!

Wat is jouw coronawoord? Welk woord gebruiken jouw leerlingen veel? Deel het met ons via onderstaand reactieformulier, we zijn benieuwd!

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.