Home » Hoe kun jij je als docent nog verder professionaliseren?

Hoe kun jij je als docent nog verder professionaliseren?

De kwaliteit van het onderwijs staat of valt met de kwaliteit van leraren en docenten. Om succesvol en duurzaam te kunnen professionaliseren, zijn binnen de school verschillende randvoorwaarden nodig. Maar wat doe je als leraar of docent zelf om stappen te maken op het gebied van professionalisering?

Professionaliseren is noodzakelijk om diverse redenen. Allereerst is het simpelweg verplicht in het onderwijs: in de cao is vastgelegd dat leraren 10 procent van hun jaartaak moeten besteden aan professionalisering. Voor het laten slagen van professionalisering moeten scholen onder meer betrokken leiderschap tonen; een professionele leergemeenschap creëren; samenhang tussen schoolbeleid en interventie creëren; samenhang met een leerlinggericht leerklimaat creëren en een gezamenlijkheid in visie, verantwoordelijkheid, aanpak, reflectie en zeggenschap hebben of ontwikkelen.

Wat doe jij om te professionaliseren?

Al blijft ‘tijd’ toch de meest voor de hand liggende én belangrijkste randvoorwaarde voor professionalisering. Om die reden onderzoekt het Ministerie van OCW in samenwerking met de PO- en de VO-Raad hoe de lesgevende taak van leraren kan worden verminderd, om zo meer tijd over te houden voor onderwijsverbetering. De redactie van Onderwijs van Morgen volgt deze ontwikkelingen op de voet, maar is daarnaast ook benieuwd naar wat jij als leraar of docent aan professionalisering en ontwikkeling doet.

Een aantal voorbeelden die wij geregeld voorbij zien komen:

  • Je eigen les opnemen en door een collega van feedback laten voorzien.
  • Een lesexperiment uitvoeren en leerlingen om feedback vragen: blijf het experiment bijschaven en herhalen in de klas.
  • Je oor te luister leggen in de lerarenkamer: experimenteer met de ideeën die je hier opdoet.
  • Jezelf vragen blijven stellen: Wat ging goed? Wat kan beter? En bij wie kan ik om advies vragen?
  • Recente vakliteratuur en onderzoeken lezen.
  • Je bij een (online) netwerk voegen en actief deelnemen aan kennisdeling en discussie.
  • Inspirerende en informatieve sites, wiki’s en evenementen bezoeken.

Wat doe jij aan professionalisering? En hoeveel tijd besteed je hieraan? Waar haal je die tijd vandaan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier en deel jouw kennis en tips met collega’s.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.