Home » Inspiratie: lezen en kijken in de kerstvakantie

Inspiratie: lezen en kijken in de kerstvakantie

…En voor je het weet, zit het eerste deel van het schooljaar er alweer op. De kerstvakantie is bij uitstek een periode om wat gas terug te nemen en vervolgens met hernieuwde energie het nieuwe jaar in te knallen. Behoefte aan een gezonde dosis inspiratie? Dan ben je bij Onderwijs van Morgen aan het juiste adres. Dit zijn onze favorieten voor de kerstvakantie.

Lezen en kijken: Een dag in de klas van Juf Nicky

In de videoserie Zo doen zij het gaat Klasse.be op zoek naar concrete voorbeelden van positive education. In dat kader wordt juf Nicky van de Nicolaasschool in Rotterdam een dagje gevolgd. Bij haar op school zet het team in op veerkracht en welbevinden, zowel bij leraren als bij de leerlingen. In onderstaande video zien we hoe Nicky deze onderwerpen vertaalt naar de klas. Nicky: “We verwachten dat leerlingen zich een hele dag concentreren in de klas. Maar dan moeten we ze ook leren hoe dat moet. Wekelijks krijgen ze een uurtje kikkerles, waar ze hun aandacht trainen en leren omgaan met emoties. Even je ogen sluiten, je ademhaling controleren en ontsnappen aan alle prikkels zorgt ervoor dat ze beter opletten in de klas.” Lees en kijk gauw verder.

Lezen: Slim onderpresteren aanpakken

Onderpresteren begint vaak al erg vroeg. Leerlingen gaan uitdagingen uit de weg en/of ze gedragen zich heel faal-angstig. In deze basisschool editie ontwikkelden de auteurs een pakket met oefeningen die je als leraar kunt inzetten om onderpresteren tegen te gaan. Hierbij nemen superhelden Anna Angstige, Ulrike Uitsteller, Erik Eigenzinnige, Peter Perfectionist en Olivia Oogappel de leraar en leerling mee in hun belevingswereld. Ze vertellen over de moeite die ze hebben bij het leren én ze reiken heel wat tips aan. Deze Superhelden nodigen de leerling uit om zijn eigen verhaal te maken. Dit lespakket geeft de leraar daarbij voldoende ruimte om eigen keuzes te maken in de oefeningen. Interessant om eens te bestuderen!

Kijken: Re-imagining school van TED

Wereldwijd neemt de consensus over dat onze onderwijssystemen gebroken zijn toe. In deze serie TED-talks nemen onderwijsprofessionals van over de hele wereld je mee in hun ideeën over hoe de school van de toekomst eruit zou moeten zien. Van de veelgeprezen klassieker Do Schools Kill Creativity? van Sir Ken Robinson tot de minder bekeken maar daardoor niet minder waardevolle TED-talk van de Japanse Takaharu Tezuka, The best kindergarten you’ve ever seen, over bijzonder inspirerende architectuur die kinderen écht kinderen laat zijn.

Lezen: Communicatie zonder frustratie in het onderwijs

Niet begrepen worden is een bron van frustratie. Ben jij dit schooljaar tegen dat gevoel aangelopen? Dan is dit een boek voor jou, want hoe zorg je er nou voor dat de ander snapt wat jij bedoelt? Het is een hele kunst om effectief met elkaar te communiceren zonder elkaar daarbij te veroordelen, in verwijten te vervallen of elkaar in de haren te vliegen. Goede communicatie op school is een win-win situatie voor alle betrokkenen. Het zijn de bouwstenen van betekenisvolle relaties. Communicatie zonder frustratie in het onderwijs geeft je deze kerstvakantie meer dan genoeg stof tot nadenken.

Heb jij nog een goede tip voor de kerstvakantie voor collega’s in het werkveld? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.