Home » Interleaving: de weg naar het langetermijngeheugen?

Interleaving: de weg naar het langetermijngeheugen?

Ben je dit schooljaar begonnen zoals alle andere jaren? Of vol goede voornemens om het dit jaar volledig over een andere boeg te gooien? Wil je eens op een andere manier werken, maar is het er nog niet van gekomen? Dan is het na de herfstvakantie tijd een nieuwe start. Misschien wel met interleaving?

Met de interleaving-methode prikkel je leerlingen door middel van variatie en de afwisseling van verschillende lesstoffen per vak. In plaats van te oefenen met één onderdeel tot leerlingen het beheersen (om vervolgens door te gaan naar het volgende onderwerp) wissel je de onderwerpen af.

Waarom interleaving?

Deze poster legt duidelijk uit hoe interleaving werkt. Behalve dat de lessen door de afwisseling interessanter worden, beklijft de lesstof ook beter. Voor ieder onderdeel hebben leerlingen andere kennis en leerstrategieën nodig. Uit onderzoek (Rohrer & Taylor 2006, 2010) blijkt dat je beter leert wanneer er wordt gevarieerd met verschillende leerstrategieën. Je hersenen zijn dan doorlopend aan het werk. Dat versterkt de opslag van kennis in je langetermijngeheugen. Oefen je steeds met hetzelfde onderdeel (herhaling), dan hoef je uiteindelijk niet meer na te denken. Je leert dan niet echt, maar doet steeds hetzelfde kunstje.

Automatiseren vs. strategie bepalen

Op korte termijn heeft leren in blokken zin, maar op de lange termijn niet, zo blijkt dus uit onderzoek. De keuze voor interleaving lijkt dan snel gemaakt. Toch zijn leerlingen soms minder enthousiast over deze leerstrategie. Logisch: door de afwisseling moeten hersenen harder werken dan bij de herhaling van steeds hetzelfde onderdeel. Interleaving werkt bij de gratie dat leerlingen telkens opnieuw worden uitdaagt om de juiste leerstrategie te bepalen. Een klein kanttekening: wil je leerlingen juist kennis laten automatiseren, bijvoorbeeld bij het aanleren van de rekentafels, dan zijn blokken juist wél nuttig.

Interleaving in de klas

Hoe pak je het aan? Ga je met interleaving aan de slag in de klas, dan is het belangrijk dat je onderwerpen behandelt die met elkaar te maken hebben. Het werkt dus niet om oefeningen van totaal verschillende thema’s af te wisselen; ga voor verschillende onderdelen binnen één onderwerp. Ben je docent wiskunde? Laat je leerlingen dan bijvoorbeeld afwisselend oefenen met het berekenen van de omtrek van een bol, een ruit en een driehoek. Docent Frans? Ga dan niet eerst teksten in voltooide tijd lezen, dan de grammatica behandelen en daarna zelf schrijven, maar oefenen deze vaardigheden door elkaar.

Wil je beginnen met deze leerstrategie? Dat kan relatief eenvoudig. Een aantal tips:

  • Blik niet alleen terug op de laatste les, maar ook op eerdere lessen.
  • Stel vragen over verschillende onderwerpen door elkaar, dat kan bijvoorbeeld met quizprogramma’s zoals Kahoot.
  • Sta niet te lang stil bij één onderdeel. Al is het om interleaving succesvol te maken wel belangrijk dat leerlingen de stof begrijpen.
  • Verander de volgorde van opdrachten: ABC – CBA – ACB –BAC, enzovoorts.
  • Stimuleer leerlingen om ook tijdens het maken van huiswerk de volgorde van onderwerpen te wisselen.

Is de interleaving-methode bruikbaar in jouw lessen? Waarom wel of niet? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.