De klimaatcrisis raakt de jongeren. Het is dan ook niet gek dat ze hierover een mening hebben. Hun stem klinkt steeds luider, via demonstraties, jongerenvertegenwoordigers in de politiek en jongerenorganisaties. De heersende mening is: te veel gepraat, te weinig actie.
Klimaattop
Bijna tweehonderd landen werkten aan een gezamenlijk klimaatakkoord tijdens de VN-Klimaattop in Glasgow afgelopen november. De COP26 sloot een dag later dan de bedoeling: het vergde een uiterste inspanning om een slotverklaring te presenteren waaronder alle landen hun handtekening wilden zetten. Tijdens de mondiale besprekingen over de aanpak van klimaatverandering lieten ook jongeren hun stem horen.
Onze toekomst
Tijdens de klimaattop vond in Amsterdam één van de grootste klimaatacties plaats die Nederland ooit heeft gehad. Daarbij waren opvallend veel jongeren aanwezig. Op de vraag ‘Waarom ben jij hier?’ antwoordt een meisje: ‘Omdat het onze toekomst is.’ De Jonge Klimaatbeweging zet zich daarom in om jongeren actief te laten meepraten over hun toekomst. Zij vertegenwoordigt de stem van meer dan vijftig jongerenorganisaties. Want, zo staat op hun site: ‘Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering.’
Actie
Wat jongeren willen? ‘Meer actie’, zeggen Aoife Flemming en Dennis Jansen. Als VN-jongerenvertegenwoordigers waren zij de stem van de jongeren tijdens de klimaatconferentie in Glasgow. ‘Er worden beslissingen genomen over de toekomst. Logisch dus dat jongeren input geven’, vinden de vertegenwoordigers. Om meer te weten te komen over de visie van jongeren op de klimaatproblematiek ging het tweetal tijdens gastlessen op scholen in gesprek met leerlingen. Ook spraken ze via social media veel jongeren die niet bij klimaatdemonstraties aanwezig konden zijn.
Twijfels over klimaatakkoorden Glasgow
Jongeren hebben weinig vertrouwen in de klimaattop, blijkt uit onderzoek van NPO/3Vraagt. 72% van de jongeren heeft geen vertrouwen in de gesloten klimaatakkoorden. Een akkoord, oké. Maar brengt dat ook echt de nodige verandering? De grote uitdaging is volgens jongeren namelijk de naleving van de akkoorden. Zo is er afgesproken dat er in 2030 een einde komt aan alle ontbossing. Maar hoe bestrijd je illegale houtkap? Een ander punt van twijfel: verliezen de klimaatafspraken het uiteindelijk niet van de wens tot economische groei? Zo lang het kapitalistisch denken dominant is, zal het klimaat het onderspit delven, vrezen veel jongeren
Nederland en het klimaat
Ondanks de twijfels over het nut van de klimaatakkoorden, vinden jongeren het toch belangrijk dat de top gehouden wordt. Dat zo veel landen samen nadenken over het klimaat en afspraken op papier zetten, stemt hoopvol. Over de rol van Nederland zijn ze minder te spreken: de EU wil in 2030 55% minder CO²-uitstoot dan in 1990. Van de jongeren uit het 3Vraagt-onderzoek vreest 82% dat Nederland dat niet gaat halen. 65% van de jongeren vindt dat Nederland überhaupt te weinig doet. Ze verwijten de regering een gebrek aan ambitie als het aankomt op het klimaat.
Klimaatautoriteit
De overheid en grote bedrijven zijn verantwoordelijk voor het tegengaan van klimaatverandering, vinden jongeren. Als individuele burger kun je je best doen. Maar zo lang de grote bedrijven weinig doen om hun CO²-uitstoot te verminderen, schieten we weinig op, is het idee. Jongeren pleiten daarom voor het invoeren van een klimaatautoriteit. Die gaat ervoor zorgen dat Nederland de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 echt gaat halen. Toch kijken jongeren ook naar hun eigen invloed: 56% van de jongeren uit het onderzoek van 3Vraagt vindt dat ze zelf klimaatbewuster zouden moeten leven. Meest genoemd worden minder vliegvakanties en minder vaak vlees eten.
Benieuwd hoe jongeren de toekomst zien? De Jonge Klimaatagenda vertelt hoe volgens jongeren de wereld eruitziet in 2050.
Hoe bespreek jij de klimaatcrisis in de klas? Deel jouw ervaringen met ons via onderstaand reactieformulier.
Wil je aan de slag met het thema Klimaat? Maak gebruik van de lessen voor verschillende vakken op Onderwijs van Morgen, bijvoorbeeld:
- Maatschappijleer havo/vwo Klimaatverandering: moeten burgers of bedrijven betalen?
- Aardrijkskunde m/h/v onderbouw Klimaatconferentie van Glasgow
- Nederlands h/v bovenbouw Gedragsverandering voor een beter klimaat