Home » Jongerenonderzoek 2020: de coronacrisis-editie

Jongerenonderzoek 2020: de coronacrisis-editie

De coronacrisis en de bijbehorende maatregelen hebben een grote impact op het sociale en maatschappelijke leven van jongeren. Stress, verveling en eenzaamheid spelen daarbij een bepalende rol. Dat blijkt uit het Jongerenonderzoek 2020 van Wayne Parker Kent. In dit artikel delen we de uitkomsten van het onderzoek.

Het Jongerenonderzoek 2020 van marketingbureau Wayne Parker Kent is uitgevoerd onder 1.740 jongeren, verdeeld in twee groepen: de Gen Z (t/m 24 jaar) en de Millennials (25 t/m 40 jaar). We richten ons in dit artikel op de Gen Z-jongeren. Het onderzoek vond plaats in september 2020. Op dat moment was de eerste golf voorbij, waren er relatief weinig coronabesmettingen en golden soepelere maatregelen.

Opleiding en studie

Lessen via Zoom en Hangout, geen introducties, geen feestjes – je zal maar op school zitten tijdens de coronacrisis. Elkaar echt ontmoeten is er niet meer bij. En het gaat ook ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en wat het oplevert, aldus ongeveer de helft van de jongeren. Want 51% van de studerende Gen Z’ers heeft meer moeite met het behalen van goede studieresultaten dan voorheen. Thuis studeren vinden jongeren lastiger, de meerderheid stelt dat de productiviteit eronder lijdt. Meer dan de helft van de jongeren heeft last van studiestress.

Gezondheid

Jongeren maken zich niet echt zorgen om hun eigen gezondheid. Maar wel om die van anderen, bijvoorbeeld ouders, andere familieleden en vrienden. Dit zorgt toch wel voor angst en stress. De helft van de jongeren heeft het bezoek aan de sportschool of -vereniging gemist. Ongeveer een kwart is gestopt met sporten. Van coronakilo’s hebben jongeren ook last: één op de drie jongens en de helft van de meisjes is namelijk meer gaan snaaien doordat ze veel thuis moesten blijven.

Anderhalve meter en feestjes

Gedurende de zomer houden jongeren zich steeds minder goed aan de coronaregels. Meer dan de helft van de jongeren vindt het gaandeweg onnodig om anderhalve meter afstand van vrienden en bekenden te houden (63%). Vooral meisjes hebben het er moeilijk mee dat ze hun eigen verjaardag of die van vrienden en familie niet kunnen vieren (70%), dat ze vrienden en familie niet of nauwelijks kunnen bezoeken (86%) en dat ze fysiek contact moeten vermijden (79%).

Lichtpuntjes

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Door de toegenomen vrije tijd voelt de helft van de jongeren zich juist ontspannen. En ze hebben andere bezigheden ontdekt: 43% van de jongeren heeft een nieuwe hobby opgepakt. Hoop voor de toekomst is er ook: het grootste deel van de jongeren denkt dat de coronacrisis nog zo’n anderhalf jaar zal duren. Vanaf de zomer 2020 gerekend is dat dus tot uiterlijk eind 2021. Laten we het hopen!

Wil je meer weten?

Lees de belangrijkste resultaten van het Jongerenonderzoek 2020. Ook interessant zijn het artikel ‘Help het puberbrein de coronatijd door’ en ‘De impact van de coronamaatregelen op jongeren’.

Komen de resultaten van dit onderzoek overeen met wat jij merkt aan jouw leerlingen of studenten? Deel het met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.