Home » Lesidee: online testen maken met Testmoz

Lesidee: online testen maken met Testmoz

Wil je bij de start van een nieuw thema of een vervolgles de voorkennis van je leerlingen testen? Of aan het eind van een les(project) testen of je leerlingen de aangeboden stof hebben begrepen? Op internet zijn allerlei tools beschikbaar om online een test of quiz te maken. Veelal gratis en meestal rijkelijk voorzien van reclame of eindeloze registratieprocedures. Natuurlijk kun je ook toetssoftware op je computer installeren. Maar wil je niet gebonden zijn aan je eigen computer en overal een testtool beschikbaar hebben, gebruik dan eens een online tool. Een voorbeeld hiervan is Testmoz. Dit lesidee bevat een handig werkblad voor het gebruik van deze tool.

Wat is Testmoz?
Testmoz is een eenvoudige Engelstalige tool om een test (quiz) mee te maken. Registratie is niet nodig; een wachtwoord is voldoende om een test te ontwikkelen. Je vult vragen en antwoorden in, markeert het juiste antwoord, past de standaardinstellingen eventueel aan en je publiceert je test. Je krijgt één URL waarmee je leerlingen de test kunnen maken (Student Login) én waarmee je zelf de test kunt beheren (Admin Login). Je leerlingen gaan naar de desbetreffende URL, vullen hun naam in en eventueel hun wachtwoord en gaan aan de slag. De resultaten van al je leerlingen kun je via het Admin Login terugzien. De opmaak van Testmoz is heel neutraal, zonder felle kleuren, (reclame)banners of andere toeters en bellen.

Vraagsoorten
Je kunt kiezen uit vier vraagsoorten: ‘goed/fout’, ‘meerkeuze’, ‘meerdere antwoorden mogelijk’ en ‘gatentekst’. Ondanks dat Testmoz een eenvoudige generator is, krijg je een aardig scoreoverzicht van je leerlingen en een gemiddelde score per vraag. De resultaten kun je bovendien exporteren naar een CSV-bestand. Dit kun je vervolgens  openen in een spreadsheetprogramma zoals Excel (PC) of Numbers (Mac).

Enkel een stappenplan
Maker van de Testmoz is Matt Johnson, student aan de Washington State University in Vancouver. Hij heeft de quiz generator gemaakt bij wijze van vrijetijdsbesteding. Hij biedt geen ondersteuning als je je wachtwoord of de URL van de test kwijt bent. Ook heeft hij geen uitgebreide handleiding gemaakt. Dat is ook niet nodig, want het programma is heel logisch in gebruik. Alleen het stappenplan bij ‘Instructions’ is voldoende om aan de slag te gaan.

Leerlingen
Omdat Testmoz zo eenvoudig is in gebruik, kunnen leerlingen de tool ook zelf gebruiken. Laat ze bijvoorbeeld zelf een test maken, zodat ze vervolgens elkaars test in kunnen vullen.

Dit werkblad kun je inzetten om de tool te leren gebruiken. Ook de leerlingen kunnen het werkblad gebruiken. De tool is Engelstalig, maar dit mag voor leerlingen geen probleem zijn. De woordkeuze is eenvoudig, de site is helder van opzet en met enige hulp van de docent kan het zeker lukken een test ontwikkelen.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.