Home » Maak het schoolplein groen: 5 tips

Maak het schoolplein groen: 5 tips

Schoolpleinen zijn vaak saaie plekken met veel steen en weinig groen. Daar kunnen we makkelijk wat aan doen. In dit artikel leggen we kort het belang uit van groene schoolpleinen en geven we je tips om de pleinen aan te pakken, samen met kinderen en ouders of verzorgers.

Groene lesruimte

Veel buitenspelen is belangrijk voor kinderen. Niet alleen omdat het leuk is, ook omdat het gezond is. Het bevordert de motorische, sociale en cognitieve vaardigheden van kinderen en heeft een positief effect op de leerresultaten. En op een groen schoolplein is buitenspelen nog gezonder! Zo’n schoolplein maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. En je kunt die groene buitenruimte ook nog eens perfect gebruiken als lesruimte.

Meer buitenspel op groene schoolpleinen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen op een groen schoolplein meer buitenspel vertonen. Een open, ongestructureerde speelomgeving nodigt uit tot verkennend spel en onderzoekend ontdekken. Zowel meisjes als jongens vertonen een grotere variatie in hun spelgedrag met meer rollenspel, springen, klimmen, graven, tillen, bouwen en ontdekken.

Buitenlessen zijn leuk

Buiten leren heeft positieve effecten op kinderen. Door de combinatie van daglicht en frisse lucht kunnen kinderen zich beter concentreren en presteren ze dus beter. Ze ervaren ook meer plezier in buitenlessen. Leerkrachten zijn hier enthousiast over. Maar liefst 89% wil vaker buiten lesgeven en verwacht positieve leeropbrengsten op lange termijn. Zelf ook aan de slag? Kant-en-klare buitenlessen vind je op de website van De Nationale Buitenlesdag.

Gezond schoolplein

Een groen en gezond schoolplein is een rookvrij plein dat gebruikt wordt voor verschillende activiteiten: sporten, bewegen, ontmoeten, leren en werken. Leerlingen komen op het plein in contact met groen en natuur, ook tijdens buitenlessen. Heeft jouw school nog geen groen schoolplein, maar wil je daar wel mee aan de slag? Maak gebruik van een handig stappenplan. Betrek ook kinderen en ouders bij de plannen. Want maar liefst 61% van de ouders en 76% van de kinderen wil helpen bij het onderhouden en het verbeteren van het schoolplein.

Indeling in speelzones

Streef naar een gevarieerde buitenspeelomgeving voor alle leeftijdsgroepen. Met niveauverschillen, verstopplekjes en afscheidingen creëer je een aantrekkelijke speelplaats. Een goede inrichting met duidelijke speelzones heeft een positief effect op het gedrag van leerlingen. Denk daarbij aan een open ruimte, een zanddeel en een onverhard deel of grasveld.

Maak het schoolplein groen

Met deze vijf tips kun je je schoolplein op een simpele manier al veel groener maken, samen met de kinderen en hun ouders of verzorgers:

  1. Vervang het hekwerk door struiken: een makkelijke manier om het schoolplein te vergroenen.
  2. Maak een insectentuin: tover een ongebruikt hoekje om tot bloembed of zet grote potten met bloemen neer.
  3. Creëer een groen hinkelpad: haal de tegels eruit en zet allerlei plantjes tussen en om de hinkelstenen.
  4. Maak een blotevoetenpad: haal nog meer tegels eruit en gebruik zachte plantjes, water, houtblokken en modder.
  5. Creëer een schoolmoestuin: leuk voor leerlingen om in te werken en zo te leren over natuurlijke processen.

Op gezondeschoolpleinen.nl vind je meer makkelijke tips voor een groen schoolplein. En zet alvast de Buitenlesdag (13 april), de Buitenspeeldag (9 juni) en de Modderdag (29 juni) in je agenda.

Meer over buitenlessen en schoolpleinen

Verder lezen over het belang van groene schoolpleinen? Lees ook de artikelen Geen natuur bij de school? Toch naar buiten!, Voorkom pesten: verander je schoolplein, en Hoe krijgen we onze leerlingen vaker buiten?. Meer tips over inrichting en speelzones lees je in  ‘Actief buitenspelen doe je zo’.

Heb je een groen schoolplein? Welke buitenles heb jij weleens gegeven? Deel je ervaring met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.