Home » Toekomstkunde: gratis lesmateriaal over nu en later

Toekomstkunde: gratis lesmateriaal over nu en later

Ben je op zoek naar een lesvorm waarmee jouw leerlingen nadenken over onze toekomst? Neem dan eens een kijkje bij het lesmateriaal ‘Toekomstkunde’ van het Wereld Natuurfonds. Met dit lesprogramma ontdekken kinderen uit groep 3 tot en met 8 wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst.

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is een lesprogramma van het WNF. Het programma is gericht op de bijdrage die kinderen kunnen leveren aan een betere toekomst. Ook is er een sterke koppeling met de actualiteit. De plasticsoep, (duurzame) kledingproductie, het uitsterven van de bij en de stroperij van neushoorns, het komt allemaal aan bod.

Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur en techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met het gratis lesmateriaal kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw lesprogramma. Gemiddeld duurt een les dertig minuten.

Welke vaardigheden leren je leerlingen?

Met Toekomstkunde komen vaardigheden zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen aan bod. Je kunt je als docent aanmelden voor twee verschillende lespakketten:

 

De Toekomstkunde Junior-lessen hebben hetzelfde doel als het Toekomstkunde-aanbod voor groep 5 tot en met 8: kinderen laten ontdekken hoe zij zelf bijdragen aan een betere wereld. De lessen zijn opgebouwd uit kringgesprekken en coöperatieve werkvormen. Het lesmateriaal ontvang je (wekelijks) in jouw mailbox.

Thuisonderwijs

De werkbladen van Toekomstkunde zijn ook geschikt voor het thuisonderwijs. Tijdens de lockdown hebben al tienduizenden ouders gebruikgemaakt van de lessen. Dat materiaal is nog steeds gratis beschikbaar.

Verder lezen

Wil je meer weten over duurzaamheid in de les? Lees ook deze artikelen op Onderwijs van Morgen:

 

Hoe werk jij samen met je leerlingen aan duurzaamheid? Deel je ervaring en tips met ons via het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.