Vorige week schreef ik over het verdwijnen van het schoolboek in Zuid-Korea. Maar niet alleen daar heeft het fysieke boek het moeilijk. Zo is Amazon deze maand begonnen met het verhuren van digitale schoolboeken, voor een periode tussen de 30 en 360 dagen.
Met Kindle Textbook Rental, besparen leerlingen maar liefst 80% op hun schoolboeken. Dat een dergelijke service beschikbaar is, wil natuurlijk nog niet direct zeggen dat het ook een geweldig succes is. Deze service van Kindle wordt pas net aangeboden en ik ben ook zeer benieuwd naar de eerste resultaten.
Wat al wel bekend is, zijn de problemen die zich opstapelen voor de traditionele boekenwinkels door deze digitale revolutie. Onlangs besteedde NRC Next uitgebreid aandacht aan de ondergang van de grote Amerikaanse boekwinkels, die het steeds moeilijker krijgen door de stijgende verkoop van digitale boeken en de online verkoop van fysieke boeken.
De boekhandelsketen Borders heeft afgelopen jaar al 200 winkels moeten sluiten en is nu naarstig op zoek naar een kandidaat om de overige 400 over te nemen, om ervoor te zorgen dat de ruim 10.000 medewerkers niet op straat komen te staan.
Dat de boekhandels het moeilijk hebben, toont aan dat er een verschuiving gaande is naar digitaal. Ik zie dit als een ontwikkeling die ook het onderwijs ten goede gaat komen. In Zuid-Korea heeft de overheid duidelijk het voortouw genomen om het proces te versnellen.
Zou dat in Nederland ook moeten? Of doet de overheid al genoeg en moet het initiatief vooral van bijvoorbeeld scholen en uitgeverijen komen?