Home » Passie voor muziekonderwijs? Bekijk deze tips en suggesties

Passie voor muziekonderwijs? Bekijk deze tips en suggesties

Muziekonderwijs heeft het zwaar. Ook in het voortgezet onderwijs. Gelukkig zijn er ontzettend veel docenten die leerlingen met passie op wekelijke basis voorzien van een gezonde dosis muzikale educatie. Bent u muziekdocent en heeft u behoefte aan verse input voor de invulling van uw lessen? Lees dan gauw verder.


Buma Music Academy: laat je uitdagen door Typhoon

De Buma Music Academy zet zich in voor actueel en vernieuwend muziekonderwijs in het voortgezet onderwijs. De organisatie biedt praktische handvatten, lesmateriaal en spannende challenges om muziekonderwijs op een uitdagende manier vorm te geven. Laat leerlingen, in het kader van Bevrijdingsdag, net als Typhoon een song of rap voor de vrijheid maken (challenge) of vraag voor het komende schooljaar vast een proeflespakket aan. Dit (gratis) lesprogramma bestaat uit meer dan 50 lessen, is geschikt voor alle jaren en niveaus en biedt de mogelijkheid te differentiëren op basis van interesse, leerstijl en niveau. De volgende lesonderdelen komen in het programma aan bod:

  • De geschiedenis van de pop-, dance, hiphop- en klassieke muziek
  • Het maken van activerende opdrachten
  • Componeren van een popsong of dancetrack of schrijven van eigen tekst
  • Leren over verschillende soorten instrumenten en instrumentgroepen
  • Motiverende educatieve video’s bekijken met daarin bekende Nederlandse artiesten

Prikkelen en ontwikkelen op Festival Bombarie

23-26 juni 2016 | Jaarbeurs Utrecht
Eind juni vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de eerste editie van Festival Bombarie plaats. Voor muziekdocenten staan er heel wat interessante workshops en masterclasses op het programma. Ga voor een workshop van De Vuilnismannen en leer hoe je door middel van creativiteit en samenwerking muziek kunt maken met minimale middelen (denk aan emmers, blikken, jerrycans, pannen en ander afvalmateriaal). ‘Bezems worden volwaardige instrumenten, kliko’s komen tot leven en emmers vliegen door de lucht.’ Doet u het liever wat rustiger aan? Maak dan een reis door de geschiedenis van de legendarische Stradivarius trompetten en trombones. Wie was Vincent Bach? Waarom is dit zo’n beroemd merk? Welke verhalen zijn waar? Wat is legende of geschiedenis? Kortom: genoeg verse input om leerlingen de historie van deze fantastische instrumenten bij te brengen.

Favoriete educatieve apps: muziekonderwijs

Maandelijks verschijnt op Onderwijs van Morgen een artikel in de serie ‘Favoriete educatieve apps’. Hierin komen apps aan bod die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. Inmiddels zijn er twee edities verschenen met interessante apps omtrent muziekonderwijs. Kent u Red Hot + Bach bijvoorbeeld al? De makers van deze app willen Bach op een verfrissende manier introduceren bij jongere generaties. In de app zijn nieuwe versies van zijn composities te beluisteren, maar ook nummers die zijn geïnspireerd op de muziek van Bach. De combinatie van interactieve en visuele elementen en interviews maakt van deze app een prima platform om op eigentijdse wijze kennis te maken met Bach. Lees verder over deze en andere muzikale apps via:

Bent u muziekdocent en heeft u een interessante suggestie voor uw vakcollega’s? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.