Home » Materiaal PO » Haal het beste uit Taal actief 4: 5 tips

Haal het beste uit Taal actief 4: 5 tips

Taal actief 4

Met deze handige materialen en artikelen haal je het beste uit de methode Taal actief.

1. De woordparachute, woordspin, woordtrap en woordkast zijn beschikbaar op printbladen. Deze woordstructuren zijn gebaseerd op de woordenschatdidactiek van Verhallen en van der Nulft. Door nieuwe woorden op deze manier te ordenen, kunnen kinderen effectief betekenis leren geven aan het woord. 

2. Taal actief ondersteunt het werken in combinatiegroepen. De handleiding bevat voor elke les een organisatieschema voor combinatiegroepen. In het artikel Taal actief in combinatiegroepen, is voor het taalprogramma een alternatief organisatieschema uitgewerkt.

3. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat de schrijfvaardigheid van kinderen onder het referentieniveau blijft. Gebruik de vrije schrijflessen om in de parkeer- of uitloopweek extra aandacht te besteden aan creatief schrijven. Motiverend voor de kinderen!

4. In samenwerking met Aniek Breemer-Verbraak, adviseur KPC-groep, zijn er groepsplannen en groepsoverzichten ontwikkeld voor opbrengstgericht werken. Voor de groepsplannen is een leeg format beschikbaar, maar ook ingevulde plannen. De ingevulde groepsplannen bevatten een standaardtekst, die je kunt aanpassen naar je eigen situatie. Daarnaast heeft elk taaldomein een kwaliteitskaart. Alle materialen vind je in het artikel opbrengstgericht werken met Taal actief.

5. Sla de schrijf- en spreeklessen niet over. De kinderen kunnen de geleerde woorden uit de lessen woordenschat toepassen in hun schrijf- of spreektaak. Dat maakt Taal actief betekenisvol en effectief.

Meer lessuggesties

een brug

Bruggenchallenge

Met deze opdracht leren de kinderen over bruggen én werken ze aan hun presentatievaardigheden.

Bekijk
Winter

Frosty fun!

Maak van een koude winterse dag een feestje. Een Engelstalig feestje welteverstaan. Let’s play!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.