Home » Podcasting: hoe doe ik dat?

Podcasting: hoe doe ik dat?

Op deze site hebben we het vaker gehad over podcasting. We horen ook van docenten dat zij het interessant vinden om podcasts te gebruiken in de les. Het is alleen niet altijd duidelijk hoe je podcasts nu precies in kunt zetten. Daarom publiceren we de komende weken een korte reeks over podcasts in het onderwijs. De vorige keer hebben we al kort uitgelegd wat podcasts zijn. In dit tweede artikel geven we een handleiding waarmee je zelf een podcast kunt maken.

Zoals we de vorige keer al vertelden zijn podcasts een soort radio-uitzendingen die je op de computer of een mp3-speler kunt afluisteren. Je kunt bestaande podcasts downloaden en gebruiken als extra lesmateriaal. Daarvoor gaven we al een aantal interessante links. Maar het is ook leuk om  je eigen materiaal te maken met een podcast. De leerlingen kunnen jouw instructies en verhalen dan op elk moment beluisteren. Hoe dat precies werkt, beschrijven we hieronder in vier stappen. En dat is misschien wel een stuk makkelijk dan je zou denken. Een overzicht van de vier stappen is hier te downloaden als PDF.

Om een podcast te maken heb je het volgende nodig:

  • Computer met internetverbinding
  • Opnameapparatuur: bijvoorbeeld ingebouwde microfoon in de computer, losse microfoon die je kunt aansluiten op de computer of mp3-speler die geluid op kan nemen
  • Audio-bewerkingsprogramma: er zijn verschillende opties, maar het gratis programma Audacity is zeer geschikt voor een podcast. Het is  te downloaden voor Mac en PC vanaf: http://audacity.sourceforge.net/download/

Stap 1: Voorbereiding

Ook voor een podcast geldt: een goed voorbereiding is het halve werk. Wanneer je vooraf nadenkt over wat je precies wilt vertellen en op welke manier, dan wordt het resultaat duidelijker en is het maken van de podcast eenvoudiger.

Bedenk eerst het onderwerp dat je wilt bespreken. Baken dit onderwerp goed af. Maak eventueel meerdere podcasts die op elkaar aansluiten. Bepaal ook je leerdoel voor de podcast. Gebruik deze aspecten vervolgens om een script te schrijven. Schrijf op wat je wilt vertellen. Schrijf ook op of je extra geluid wilt gebruiken zoals achtergrondmuziek, of special effects. Leuke geluiden zijn bijvoorbeeld te vinden via http://www.findsounds.com/.

Stap 2: Opnemen

Neem de podcast op. Het kan handig zijn om dit in korte stukjes te doen die je later aan elkaar voegt. Dit maakt het zo gemakkelijker om eventuele fouten te verbeteren: je hoeft immers niet weer het hele stuk opnieuw op te nemen. Je kunt je podcast direct opnemen in het programma Audacity, maar je kunt het ook eerst ergens anders opnemen en later in Audacity bewerken.

Stap 3: Bewerken

Als je je podcast nog wilt aanpassen, dan kun je dit doen in het programma Audacity. Op de site van Audacity (http://audacity.sourceforge.net/manual-1.2/tutorials.html) wordt uitgelegd hoe het programma werkt. Ook kun je op YouTube filmpjes vinden die uitleggen hoe je met Audacity kunt werken. Een duidelijke uitleg van het programma vind je hier en specifieke uitleg over maken van een podcast hier.

In eerste instantie ziet het programma er misschien wat ingewikkeld uit, maar dat is het zeker niet. Het belangrijkste dat je moet weten is dat je verschillende audio-bestanden samen kunt voegen. Elk los bestand wordt een spoor genoemd. Je kunt de geluiden zo slepen dat ze precies tegelijkertijd of juist precies na elkaar worden afgespeeld. De sporen kun je ook bewerken, bijvoorbeeld versterken of sneller of langzamer af laten spelen. Als je tevreden bent over de podcast sla je deze op als mp3.

Stap 4: Publiceren

De podcast kun nu beluisteren op je eigen computer of mp3-speler. Maar helemaal leuk wordt het natuurlijk als je de podcast met de hele wereld (of je eigen klas) kunt delen. Je kunt het mp3-bestand als download op je eigen website of weblog plaatsen. Podcasts kun je ook verzamelen in de vorm van een wiki (meer over weblogs en wiki’s volgt later dit jaar). Diegenen die het broadcasten onder de knie hebben, kunnen hun podcasts ook in een RSS-feed opnemen en in iTunes publiceren. Kijk voor een uitgebreide uitleg daarover op de site van Apple.

Je kunt ook een podcast maken met video. Deze wordt dan een vodcast genoemd. De stappen zijn daarbij hetzelfde als bij een podcast. Je hebt alleen video-apparatuur en een video-bewerkingsprogramma (bijvoorbeeld Jahshaka) nodig.

De volgende keer geven we een voorbeeld voor een les waarbij podcasts worden gebruikt. De leerlingen verwerken hierbij zelf de lesstof in een eigen podcast. Heb jij tips of ervaringen met podcasts? Laat het ons weten in een reactie of per mail dan zullen we deze verwerken in deze reeks.

(Download hier de handleiding als PDF)
 

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.