Home » Project Noah: Biologie voor iedereen

Project Noah: Biologie voor iedereen

Wat gebeurt er wanneer je een moleculair bioloog, een hacker, een informatie-architect en een gamedesigner bij elkaar zet? Dan wordt er een wereldwijd platform gelanceerd, waarmee flora en fauna ontdekt én gedocumenteerd worden. Saai? Ik dacht het niet!

Terug naar de natuur
Project Noah (Networked Organisms And Habitats) was begin 2010 nog een experiment dat vanuit New York University werd gestart. Het doel?

Onderzoeken of het team van wetenschappers en natuurliefhebbers een aantrekkelijke, locatie-gebaseerde mobiele applicatie kon bouwen die een (hechtere) band kan creëren tussen mens en natuur. Dit onderzoek mondde uit in een interactief platform waarmee mensen over de hele wereld de flora en fauna in hun omgeving kunnen documenteren.

De paden op, de lanen in…
FourSquare, Facebook Places, Instagram. Veel leerlingen gebruiken deze apps om hun sociale netwerk te laten weten waar ze zijn en wat ze doen. Project Noah werkt op basis van dezelfde principes. Je kunt lid worden van verschillende missions, je spottings van flora en fauna tweeten, mensen followen en reageren op followers. Bovendien word je voor bepaalde spottings beloond met een patch. De goede oude tijd van de scouting in een modern jasje!

Citizen Scientists everywhere
Wat maakt Project Noah zó aantrekkelijk dat duizenden mensen over de hele wereld de moeite nemen hun spottings door te geven? Het zijn niet allemaal biologen of Middas Dekkers-wannabe’s. Het is persoonlijk. Daar zit het ‘m in. Jíj ziet die vlinder op je balkon drie hoog achter en maakt er een foto van met je mobiel. Geen idee hoe dat beestje heet. Binnen 2 seconden staat de foto in de My Noah-app. Je vinkt de knop Help me ID this species aan en je post het op Twitter of Facebook. Toch leuk dat een van de gebruikers je kan vertellen dat het hier gaat om een Kleine Vos, oftewel de Aglais Urticae.

(Tien minuten nadat ik de foto van de vlinder als spotting had toegevoegd, kreeg ik van een dame uit Londen al een suggestie binnen met de naam van de vlinder. Een uur later volgde de soortnamen van een aantal bijen.)

My Noah
Na een enthousiaste ontvangst van de gratis iPhone App, het binnenslepen van de Breakthrough in Mobile Learning-prijs én van National Geographic als investeerder, werd het platform uitgebreid met een website. Iedereen kan eenvoudig een My Noah-account aanmaken door je aan te melden met één van je social media-profielen.

Noah in de klas
Op de site van Project Noah kun je inloggen met je app-account en vervolgens wordt alles automatisch gesynchroniseerd. Op de website krijg je pas écht goed een idee van de omvang van dit project. Als een soort twitterfeed zie je de spottings binnenstromen vanuit alle hoeken van de wereld: Nieuw Zeeland, Costa Rica, Panama, Kenya, de Filippijnen, Gelderland en Sleswig-Holstein. Daarnaast kun je spottings in je eigen omgeving bekijken op de interactieve kaart (klassikale quiz?). Of zoek een thema deze herfst in de vorm van een mission, zoals Mushroom Mapping of Fall into Phenology. Bespreek het thema klassikaal en stuur de leerlingen er daarna op uit om zelf spottings vast te leggen.

Idealisme
Dit educatieve project heeft alle ingrediënten in zich om een doorslaand succes te worden; je kunt kennis delen, deel uitmaken van een grote community en het is aantrekkelijk voor jong en oud. Het ideaalbeeld van de makers is dat Project Noah als educatief instrument een grote rol zal gaan spelen in een stukje bewustwording. De app en website zouden leerlingen in kunnen laten zien hoe mooi de natuur is, en dat al dat moois behouden moet worden. Doet u ook mee (samen met uw klas)?

Tip!
De app is inmiddels ook beschikbaar voor Android.

Charlotte van Regenmortel, VictorCharlyCharly Productions

Laatste onderwijsnieuws

Een groepje kinderen staat in de klas om de juf heen

 7x vakgerelateerde energizers

Ontdek in dit artikel zeven energizers die onder andere de lessen geschiedenis, aardrijkskunde en Engels interactiever en leuker maken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.