Home » Rekenen met procenten

Rekenen met procenten

Met dit lesidee gaan uw leerlingen aan de slag met prijskortingen in procenten. Rekenen dus! Blader eens met uw leerlingen door (digitale) folders, vergelijk prijzen, bereken prijsverschillen en druk kortingen uit in procenten. Met de supermarkt als uitgangspunt worden de opdrachten vertaald naar de belevingswereld van uw leerlingen. Zo kunnen zij de vaardigheden uit de opdrachten toepassen in het dagelijkse leven waardoor de lesstof beter beklijft.

Opdrachten
De opdrachten op het leerlingenblad lopen op in moeilijkheidsgraad van niveau 1F naar niveau 2F. Binnen de deelvragen lopen de opdrachten ook op in moeilijkheid: Van het noteren van verschillen tot het uitvoeren van inzichtelijke berekeningen. De opdrachten waarbij gevraagd wordt naar het ‘waarom’ of naar eigen voorbeelden zijn een opstap naar niveau 3F. Ook is iedere opdracht eenvoudig aan te passen naar eigen inzicht.

Zoals u op het leerlingenblad ziet is een aantal opgaven voorzien van een voorbeelduitwerking in Excel. Daarvoor moeten uw leerlingen basiskennis hebben van het programma. Als dat niet het geval is dan volstaan – Net als straks op het rekenexamen – pen, papier en rekenmachine natuurlijk ook gewoon. Hier vindt u het docentenblad.

Voorbereiding
Voordat u met uw leerlingen aan de opdrachten begint, kunt u de grondbeginselen van procenten nog eens uitleggen. Op het digibord kunt u bijvoorbeeld procentstroken of cirkeldiagrammen laten zien waarin de relatie tussen breuken en procenten tot uitdrukking komt. Als u uw leerlingen aan de slag wilt zetten met extra procentsommen dan bent u hier aan het goede adres. Ook zou u eens kunnen kijken bij vaklokaal economie. Op deze website kunnen uw leerlingen alle verschillende soorten procentberekeningen nog eens nalezen.

Ik wens u 100% rekenplezier!

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.