Home » RoboCup Junior 2009

RoboCup Junior 2009

Twee leerlingen van het Vossiusgymnasium in Amsterdam mogen volgend jaar naar het WK RoboCup Junior in Singapore. De twee leerlingen wonnen zaterdag tijdens de NK RoboCup Junior met hun zelfgemaakte robots in de categorie voetballen, twee tegen twee.

RoboCup Junior is een jaarlijkse competitie met robots voor het basis- en voortgezet onderwijs, waaraan scholieren tussen 9 en 19 jaar met zelfgebouwde robotjes kunnen meedoen. Gestart als initiatief vanuit Australië wordt het nu in meer dan 20 landen over de gehele wereld gespeeld. Schoolteams bouwen en programmeren robots om te spelen tegen andere teams in één van de 3 robot uitdagingen: Dansen, Redden en Voetbal.

De competitie is onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen van 9-14 en van 15-19 jaar Voor oudere scholieren is er ook nog het ‘AI Werkstuklab’, waar onder begeleiding van de universiteit robots kunnen worden gebouwd, die ook kunnen meedoen met RoboCup Junior. Het belangrijkste doel van RoboCup Junior is om jonge mensen op een speelse manier vertrouwd te maken met technologie.
Wilt u uw leerlingen ook laten kennismaken met de RoboCup Junior, dan moet u absoluut eens kijken op de RoboCup Junior site. Er is veel informatie beschikbaar en voor scholieren is er lesmateriaal beschikbaar. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een robot bouwt en programmeert. Het lesmateriaal voor leerlingen is gratis te downloaden in de vorm van PDF bestanden. Daarnaast zijn er voor docenten verschillende cursussen beschikbaar. Docenten worden zo vertrouwd gemaakt met het bouwen van robots, zodat ze de begeleiding van leerlingen op school beter kunnen verzorgen.
Mocht u nu al ervaring met RoboCup Junior hebben, deelt u die dan alstublieft met ons. Ik ben erg benieuwd naar de reacties. Overigens, het plan is om in 2050 een team van humanoïde robots te laten winnen van de menselijke wereldkampioen voetbal. Ambitieus?

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.