Home » De innovatieversneller voor het onderwijs

De innovatieversneller voor het onderwijs


Steeds meer docenten nemen zelf het heft in handen als het gaat om vernieuwing in het onderwijs. Om hen meer houvast te bieden bij het innovatieproces, ontwikkelde Kennisnet onlangs de Innovatieversneller: een toolkit voor leraren met twintig technieken die helpen een antwoord te formuleren op vragen bij vernieuwing in het onderwijs.

Als het onderwijs beter wordt van een vernieuwing dan spreken we van innovatie. Een innovatieproces is per definitie risicovol, omdat de uitkomst van een innovatieproces niet van te voren is vast te leggen. Het succes van een vernieuwing laat zich niet voorspellen. Gelukkig is er wel ontzettend veel kennis over innoveren en zijn er technieken die een dergelijk proces kunnen versnellen en in goede banen kunnen leiden. Deze technieken vindt u in de Innovatieversneller en kunt u bijvoorbeeld gebruiken om:

  • de keuze van een nieuwe methode te evalueren
  • te evalueren of een nieuwe technologie of app de juiste is
  • de huidige werkprocessen in uw school te verbeteren
  • een team te creëren voor een innovatieproject
  • de samenwerking te verbeteren

Wilt u verder lezen over de Innovatieversneller? Ga dan naar de themapagina van Kennisnet. Daar kunt u meer informatie vinden. Wilt u de Innovatieversneller (pdf-formaat) meteen downloaden? Maak dan een keuze uit onderstaande URL’s:

Heeft u al gewerkt met de Innovatieversneller? Deel uw ervaringen dan via onderstaand reactieformulier. En wilt u Kennisnet helpen de volgende versie te verbeteren? Stuur dan uw ervaringen naar innovatie@kennisnet.nl.

 

Bron: Kennisnet

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.