Home » Soortenschat

Soortenschat

Kindercanon van de natuur in de Lage landen, Auteur: Geert-Jan Roebers – Illustrator: Pieter Fannes

Je kunt niet om dit boek heen: je moet het in de klas hebben! Hoe vaak gebeurt het niet dat een kind vraagt: ‘Wat is dit voor vogel juf?’ of: ‘Mees, hoe heet deze boom?’ Je hebt vast in veel gevallen geen idee. Tenzij je natuurlijk een wandelende biologische allesweter bent, zoals Geert-Jan Roebers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het dier of de plant staat in deze kindercanon: de lisdodde, de dwergvleermuis, de trilspin, de waterhoen en het elfenbankje. De meest voorkomende soorten in één boek. Het is gewoonweg fantastisch.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of acht. Maar eigenlijk kan het in iedere klas liggen, als naslagwerk. Juist ook voor de leerkracht.
  • Leg het boek in ieder seizoen op een centrale plaats in de klas. Laat de kinderen er vrij in bladeren of het in de pauze meenemen naar buiten. (Een gebruikt boek is beter dan een boek dat in de kast staat.)
  • Organiseer een uitje aan de hand van dit boek. Laat de kinderen de soorten die in het boek voorkomen in de natuur zoeken: fluitenkruid, het blad van een esdoorn, beukennootjes…
  • Bekijk de prachtige illustraties in het boek. Ga met de kinderen naar buiten en laat ze zelf de boom, struik of vogel die ze zien schetsen. In de klas kunnen ze de schets verder uitwerken.
  • Spreek doel af: dit jaar willen we minstens 25 soorten uit ons hoofd kennen. Waarom geen 50 eigenlijk?
  • Op de website van Gottmer staan (gratis) oefenkaartjes met plaatjes uit het boek én een Kahoot-quiz. Hoe goed ken jij je soorten?

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.