Home » Stappenplan: zo plan en organiseer je praktijklessen

Stappenplan: zo plan en organiseer je praktijklessen

Leren in de praktijk: het helpt leerlingen te ontdekken wie ze zijn, geeft betekenis aan de lesstof én hun belevingswereld en draagt bij aan de ontwikkeling van de vaardigheden die in de beroepspraktijk nodig hebben. Maar: waar begin je als je dit voor leerlingen wilt organiseren? Leerling2020 ontwikkelde On The Roadmap: een stappenplan om doceren hierin te faciliteren.

Stap 1: Bepaal het leerdoel

‘De praktijk geeft ruimte om betekenisvol te leren in de ‘echte’ wereld. Dat begint met passende leerdoelen.’ Maximaal vijf leerdoelen is meer dan genoeg. Vergeet ook niet om ze te prioriteren..

Stap 2: Bedenk een passende opdracht

‘Leren in de praktijk motiveert leerlingen. Zorg ervoor dat de praktijkles ook aansluit bij hun belevingswereld.’ Ga je voor een bezoek aan een bedrijf? Een excursie? Of toch liever een gastles?

Stap 3: Plan er organiseer de praktijkles

Leren in de praktijk kan op veel manieren worden ingevuld. Het hangt van je keuze af welke punten uit deze ‘checklist handig zijn.’ Maak voldoende ruimte in het rooster. Denk daarnaast ook aan de eventuele veiligheidseisen.

Stap 4: Communiceer naar betrokkenen

‘Leren in de praktijk vraagt om een goede communicatie naar leerlingen, ouders, schoolleiding, collega’s en roostermakers.’ Denk hierbij aan ‘waarom’, ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘hoe’.

Stap 5: Beoordeel de leerlingen

‘Leren in de praktijk heeft een doel. Hoe hebben de leerlingen het gedaan en is het leerdoel bereikt? Bedenk van tevoren of je formatief of summatief beoordeelt.’ Formatief toetsen? Gebruik dan deze werkvormen.

Stap 6: Evalueer en reflecteer

‘Wat heeft leren in de praktijk voor jouw leerlingen opgeleverd? Zijn ze gemotiveerder? Wat ging goed en wat kan beter?’ De beste feedback krijg je onder meer van leerlingen. Wat vonden ze top? En waar zien zij verbetering voor de volgende keer?

Download hier de On The Roadmap van Leerling2020.

Hoe faciliteer jij praktijklessen voor leerlingen? Deel je tips en tricks via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.