Home » Survivalkit voor de nieuwe docent

Survivalkit voor de nieuwe docent

Het nieuwe schooljaar is in aantocht. Als nieuwe docent sta je natuurlijk te popelen om te beginnen. Eindelijk zelfstandig voor de klas. Zoals ieder ander beroep, kent ook het docentschap lastige kanten. Daarom deze survivalkit voor de nieuwe docent; overigens ook nuttig voor de niet-zo-nieuwe-docent.

Docent zijn is een pittige baan, maar de eerste maanden kosten je waarschijnlijk extra veel energie. Zelfs de meest doorgewinterde docenten ervaren die eerste weken een beetje stress. Het hoort erbij en hoe meer uren je voor de klas hebt gestaan, hoe beter het gaat. Dat gezegd hebbende: pas wel op dat je niet al direct over je grenzen gaat. Het afgelopen schooljaar waren er veel protestacties tegen de hoge werkdruk. Dat je als leraar flink moet aanpoten is geen geheim, maar neem niet te veel hooi op je vork. Focus je in het begin vooral op je eigen lessen. Het is in namelijk belangrijk om het schooljaar stressvrij te beginnen.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wat je allemaal moet regelen, lees je in deze back to school checklist. Van activiteiten om het ijs te breken tot een controle van alle devices die je wil gebruiken. Verdiep je ook alvast in je klas. Ben je iemand die Koen en Cas altijd door elkaar haalt? Pak er een smoelenboek bij en oefen.

Check ook deze tips voor een fijne sfeer in de nieuwe klas en denk voorbij de eerste kennismaking. Weet welke regels er bij jou gelden en zorg voor structuur. Zo weten leerlingen direct waar ze aan toe zijn en dat creëert rust. En voor jezelf: met een goede voorbereiding sta je zelfverzekerd voor de klas, wel zo fijn.

Goede relatie met leerlingen

Je relatie met leerlingen is belangrijk. Heb je een goede relatie? Dan krijg je de leerlingen veel gemakkelijker mee in de les. Realiseer je dat jouw gedrag van invloed is op leerlingen. Je kunt het gedrag van leerlingen dan ook sturen. De vijf rollen van de leraar, gastheer, presentator, didacticus, pedagoog en afsluiter, kunnen je helpen om met je eigen houding het gedrag van leerlingen te beïnvloeden. Weet je niet hoe je met bepaald gedrag van je leerlingen moet omgaan? Dit gedragsmodel helpt je tot adequate reactie te komen.

Tips van collega’s

Niet alleen je klas, ook je collega’s kunnen een flinke uitdaging zijn. Toch zijn ze vooral ook een waardevolle informatiebron. Je collega’s kunnen je helpen met alle vragen over het vak. Vaak krijg je een mentor aangewezen. Is dit niet zo? Vraag er dan om. Een inwerktraject en begeleiding zijn van grote invloed op een succesvolle start, zo blijkt uit onderzoek. Goede begeleiding is belangrijk om te voorkomen dat je al voor de kerst afhaakt. Daarnaast zorgt het voor een snellere beheersing van didactische vaardigheden.

Zoek je nog meer houvast? Bekijk dan eens het landelijk programma begeleiding startende leraren. Er zijn daarnaast ook best wat websites vol tips, zoals Straks voor de Klas en Educationworld. En tot slot: ook op OVM vind je heel wat artikelen die je kunnen helpen een vliegende start te maken. Je kunt het!

De eerste weken voor de klas: hoe bereid jij je voor? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.