Home » TED Education: The pursuit of excellence

TED Education: The pursuit of excellence

Na een succesvolle eerste editie in 2012, is het vandaag weer zo ver: TEDxAmsterdamED 2013. Het thema van dit jaar is ‘The pursuit of excellence’, waarmee de focus ligt op initiatieven die excellentie in het onderwijs stimuleren. De TED-talks die je wat ons betreft niet kunt missen.

Vertrouwen
Protocollen, reglementen, risicomijdend beleid… Wereldwijd staat het vertrouwen in het onderwijs onder druk. Een verschuiving van vertrouwen naar controle, waarbij de leerling aan het kortste eind trekt. Pedagoog en auteur Pedro de Bruyckere stelt dat vertrouwen juist een van de basiselementen is om goed te kunnen leren. In zijn TED-talk gaat De Bruyckere in op de noodzaak om dat vertrouwen te herstellen. Volgens hem dé sleutel tot excellentie in het onderwijs.

Zelfvertrouwen
Dan is er ook nog zoiets als zelfvertrouwen. Misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor excellentie. Vandaag de dag wordt van leerlingen verwacht dat ze zelfstandig kunnen werken, de juiste sociale vaardigheden bezitten en ook nog eens probleemoplossend kunnen handelen en denken. Als een leerling om wat voor reden dan ook niet gemotiveerd is, is het moeilijk om deze 21st Century Skills te ontwikkelen. Niet alleen voor de leerling, maar ook voor de docent. Charlotte Visch, psychotherapeut en auteur van het boek ‘Gelukkige kinderen in een gelukkige klas’, pleit voor een gezamenlijke aanpak. ‘Een voor allen, allen voor een!’, luidt haar credo.

Luisteren
Echt luisteren. Waar ze het ook over hebben. Volgens Bart Ongering, docent op een middelbare school in de Bijlmer, is dat dé manier om echt verbinding te maken met je leerlingen. Sinds een aantal jaar deelt hij de meest opvallende, verrassende en grappige uitspraken van zijn leerlingen op de blog ‘Meester Bart’. Dat is niet onopgemerkt gebleven: op Facebook heeft hij meer dan 25.000 volgers en vanaf dit schooljaar is hij vaste columnist voor de Spits. In zijn columns focust hij zich op hoe onderwijs in het klaslokaal ervaren wordt. Met de nodige humor zal hij dat tijdens zijn TED-talk ook doen.

Effectiviteit
Volgens Claire de Pont is de rol van de docent in de afgelopen vijftig jaar drastisch veranderd. Efficiëntie en controle zijn – mede door digitale ontwikkelingen – sleutelbegrippen in het onderwijs geworden. Maar betekent dat ook dat leerlingen effectiever leren? Volgens De Pont is het doorgeven van kennis en motivatie geen digitaal proces. In haar talk schetst De Pont een toekomstbeeld waar deze begrippen centraal staan en stelt ze vraag: Is dat iets wat we ons kunnen veroorloven?

Bekijk hier het hele programma. Was jij er dit jaar bij of heb je de conferentie gevolgd op de Live Viewing Party in De Balie of via de livestream?  Laat via onderstaand reactieformulier weten welke TED-talk jij een Idea Worth Sharing vindt!

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.