Over een kleine maand, op donderdag 26 maart, wordt in Theater Amsterdam TEDxAmsterdamED georganiseerd. Dit jaar staat het programma in het teken van ‘The Education (R)Evolution’. Oftewel: Naderen we een kantelpunt of zien we pas net het topje van de ijsberg? Inspirerende sprekers zullen zich, ieder op hun eigen manier, over dit thema buigen. In dit artikel een greep uit het veelzijdige programma.
Deborah Carter: Watch out, Silicon Valley. We’re coming for you!
Om kinderen kennis te laten maken met (informatie-)technologie en programmeren, richtte Deborah Carter in Amsterdam de naschoolse academie NewTechKids op. Daar maken kinderen – zowel in het Nederlands als in het Engels – kennis met technologische concepten door onder begeleiding te ontdekken, experimenteren en ontwerpen. Dat draagt niet alleen bij aan hun probleemoplossend vermogen, maar cultiveert ook het innovatieve karakter van de kids. Het ultieme doel voor Carter is om ieder kind te laten proeven van de wereld van technologie. Hoe? Dat vertelt ze in haar TEDtalk met de toepasselijke titel ‘Watch out, Silicon Valley. We’re coming for you!’.
Graham Brown-Martin: Learning (Re)Imagined
Graham Brown-Martin is de initiatiefnemer van Learning Without Frontiers (LWF): een internationale denktank gericht op het delen van inspirerende en baanbrekende ideeën over de toekomt van het onderwijs. In 2013 stopt hij daarmee om zich te focussen op verschillende andere onderwijsgerelateerde projecten; waaronder de publicatie van zijn recente boek ‘Learning (Re)Imagined’. Volgens Brown-Martin kan het onderwijs alleen veranderen als er meer, veel meer mensen bij worden betrokken. Daarover vertelt hij meer tijdens zijn TEDtalk op TEDxAmsterdamED.
Dylan Hyman: Higher Order Thinking in the Classroom
Leerkracht en onderwijsontwikkelaar Dylan Hyman wil leraren en leerlingen inspireren om hun eigen wereld te verrijken, door vaardigheden te oefenen die ze nodig hebben om hun wildste dromen werkelijkheid te maken. Om dat te bereiken, implementeert Hyman activiteiten in haar dagelijkse lespraktijk die het hogere orde denken – analyseren, evalueren of creëren – aanmoedigen. Met vragen als ‘Wat is de gelijkenis tussen een vissenkom en een appelboom?’ betrekt ze haar leerlingen bij dit type denken. Maar waarom is het belangrijk om zo te leren denken? Dat én de praktische kant van haar verhaal licht Hyman nader toe in haar TEDtalk ‘Higher Order Thinking in the Classroom’.
Jelle Jolles: Context shapes the brain
Jelle Jolles is, met zijn achtergrond in de toegepaste- en klinische neuropsychologie, als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Daar leidt hij, als directeur van het Centrum voor Brein & Leren, een grootschalig onderzoek naar het brein en leren, onder meer in relatie tot het onderwijs. Jolles stelt dat talentontwikkeling van kinderen en adolescenten niet alleen wordt bepaald door het brein, maar ook door psychologische, sociale en culturele factoren. Ouders en docenten spelen daar dus een belangrijke rol bij. Zij zijn volgens Jolles de motor achter talentontwikkeling. Vandaar de titel: ‘Context vormt het jonge brein’. Hoe precies, dat legt Jolles tijdens zijn TEDtalk haarfijn uit.
Meer informatie?
Wilt u deelnemen aan het live-event op 26 maart? Registreert u zich dan voor 1 maart op deze pagina. Omdat het publiek (net zoals de sprekers) wordt gecureerd, hoort u na registratie z.s.m. of u in aanmerking komt voor tickets (€75.- per stuk, 50% korting voor studenten). Bezoek de website van TEDxAmsterdamED voor meer informatie.
Gaat u naar TEDxAmsterdamED dit jaar? Of bent u van plan het evenement online te volgen? Naar welke TEDtalks kijkt u het meeste uit? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.