Home » Een goed begin: een goede digitale start

Een goed begin: een goede digitale start


Deze zomervakantie publiceert Onderwijs van Morgen iedere week een artikel in de serie ‘Een goed begin’: een reeks artikelen boordevol links, updates en relevante informatie over zaken waar u als docent uw voordeel mee kunt doen. Deze vierde editie gaat over een goede digitale start. Heeft u uw digitale zaken voor het komende schooljaar al op een rijtje?

Favoriete educatieve apps: georganiseerd het nieuwe jaar in
Bij aanvang van het vorige schooljaar verscheen op Onderwijs van Morgen het artikel ‘Favoriete educatieve apps: georganiseerd het nieuwe jaar in’. Daarin komen vier apps aan bod waarmee u uw werkzaamheden het komende schooljaar prima kunt organiseren. Zo kunt u met de award-winnende app Clear al uw notities en lijstjes op één plek bewaren. Lastpass is een app – of eigenlijk een soort digitale, flink beschermde kluis – waarin u al uw wachtwoorden kunt bewaren. En ook komt Pocket aan bod: een ‘professionele’ versie van Pinterest waarin u artikelen kunt opslaan om later te lezen. Lees hier verder voor meer informatie over de apps.

Toegang tot digitaal lesmateriaal
De website Directetoegang.nl is een samenwerking ThiemeMeulenhoff, Malmberg, Noordhoff Uitgevers, Iddink, Van Dijk Educatie en Osinga de Jong educatieve dienstverlening. Op deze website, speciaal voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, is alles te vinden over de toegang tot en het gebruik van digitaal lesmateriaal. Doel is om het gebruik van digitale lesmateriaal van uitgeverijen makkelijker te maken. Daarnaast ontwikkelde Uitgeverij Malmberg voor ICT-coördinatoren een handleiding met informatie over de technische infrastructuur die nodig is om op school zonder problemen gebruik te maken van digitaal lesmateriaal. Voor docenten ontwikkelde de uitgeverij inloglessen. Hiermee kunnen docenten en leerlingen aan het begin van het schooljaar snel en gemakkelijk inloggen.

Lesidee: overzicht op de iPad
‘Hoe houd ik overzicht over het gemaakte werk op de iPads van de leerlingen?’ Op die vraag gaat Marieke van Osch (Eduapp) in, met behulp van een lesidee bij de app Showbie. ‘In deze app zet je al je leerlingen in een digitale klas, je zet het huiswerk in een gezamenlijke map en in een eigen map levert iedereen het werk in. Dit kan ook een screenshot zijn van een behaald resultaat in een inhoudelijke app. Vervolgens kun je in de vorm van spraak, tekst of door te tekenen over een PDF elk werk van feedback voorzien. De leerlingen zien alleen hun eigen werk en feedback’, aldus Van Osch. Benieuwd geworden? Bekijk het lesidee op de website van Eduapp.

Regiobijeenkomsten ‘Leren met Tablets’
De ene tablet is de andere niet. Daarnaast zijn er meerdere platforms en is er een veelvoud aan leveranciers en merken. Om die reden organiseert Like to Share, van 28 september tot en met 2 oktober 2015, vijf bijeenkomsten waar u alles te weten kunt komen over leren met tablets. ‘Op de regiobijeenkomsten Leren met Tablets ontmoet u alle aanbieders van tablets, educatieve leermiddelen en randvoorwaardelijke diensten en apparatuur voor het onderwijsveld. Er zijn vijf bijeenkomsten, verspreid over het land, dus er is altijd een bijeenkomst bij u in de buurt.’ Ga naar de themapagina op Like to Share voor meer informatie.

Hoe bereidt u zich digitaal voor op het nieuwe schooljaar? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.