Jongeren denken lang niet altijd na over de gevolgen van hun gedrag, ook niet als het om internet gaat. De 16-jarige Vincent stond er ook niet lang bij stil toen hij foto’s van een vernield bankje en een gesloopte wip op zijn Hyves pagina zette: “Het was met oud en nieuw en ik vond het er wel leuk uitzien. Ik had de foto’s geplaatst zonder na te denken over de gevolgen en dat het misschien zou kunnen suggereren dat ik de vernielingen had aangericht.” (bron: AD) Helaas voor deze tiener was dat laatste wel het geval. GeenStijl pikte de foto’s op en Vincent werd op de -voor deze site gebruikelijke- weinig stijlvolle manier gekielhaald.
Inmiddels heeft Vincent spijt als haren op zijn hoofd. Hij heeft de foto’s van zijn Hyves gehaald en eist bij de Raad voor de Journalistiek dat GeenStijl het artikel verwijdert. Maar het kwaad is al geschied. GeenStijl geeft aan geen boodschap te hebben aan de klacht en de foto’s van de vernieling blijven op allerlei plekken terug te vinden. Compleet met naam en toenaam. En wie weet waar en tot waneer ze blijven opduiken (denk bijvoorbeeld aan toekomstige sollicitaties).
Vincent heeft misschien wel erg veel pech gehad, maar er zijn er vast meer zoals hij. Volgens een recent Amerikaans onderzoek plaatst ongeveer de helft van de jongeren die actief zijn op een netwerksite informatie over risicovol gedrag (bijvoorbeeld gebruik van drank of drugs, seksueel of gewelddadig gedrag) op zijn of haar profiel. Dat dit negatieve gevolgen kan hebben lijken ze zich simpelweg niet te realiseren. Want na een mailtje waarin ze door de onderzoeker worden gewezen op de gevaren van het tonen van deze informatie pasten veel jongeren hun profiel aan.
Over de gevolgen blijven praten lijkt dus het devies. Ook al kan dat lastig zijn. Het blijven immers jongeren die soms onhandige dingen doen. En het is natuurlijk ook de eerste generatie die zo volop met internet bezig is, ze kunnen moeilijk bij ouderen afkijken hoe het zou moeten. Voorlopig verwijs ik voor goede tips en lesideeën over dit onderwerp nog maar een keer naar één van mijn favoriete sites: medialessen.nl.