De invloed van de digitale wereld op de maatschappij is blijvend en neemt alleen maar toe. Het is dan ook belangrijk dat leerlingen de juiste vaardigheden aanleren om hiermee om te gaan. Speciaal voor docenten ontwikkelde Kennisnet drie online workshops over computational thinking, mediawijsheid en informatievaardigheden.
Kennisnet ontwikkelde de gratis workshops in samenwerking met SLO, de Koninklijke Bibliotheek en Mediawijzer.net. De workshops Computational thinking, Mediawijsheid en Informatievaardigheden bestaan uit verschillende modules en kant-en-klare voorbeeldlessen die je direct in de les kunt gebruiken. De workshops zijn beschikbaar via het onderwijsplatform Wikiwijsleermiddelenplein.
Workshop Computational thinking
Computational thinking gaat niet over ingewikkelde problemen en ingewikkelde oplossingen. Het is een manier van denken waarmee je grote uitdagingen klein kunt maken en moeilijke oplossingen simpel. Je kunt het gebruiken om mensen te helpen en een verschil te maken in de wereld. Dat maakt het een van de belangrijkste vaardigheden van de 21e eeuw. Je bent nooit te oud om die vaardigheid te leren en nooit te jong om eraan te beginnen. Maar waarom is dat zo belangrijk? Wat heb je nodig om het te leren? En wat bereik je daar dan mee? Dat legt Kennisnet uit in deze module.
Ga via deze link naar de workhop Computational Thinking op Wikiwijsleermiddelenplein.
Workshop Mediawijsheid
In deze online workshop leer je op nieuwe manieren kijken naar beeld. Niet alleen omdat je daarmee beter de intenties van de maker of zender kunt begrijpen, maar ook omdat je zo (nog) meer kunt genieten van mooie beelden. Of omdat je daarmee leert hoe je zelf op verschillende manieren beelden kunt maken. Beelden (en geluiden) zijn namelijk niet altijd wat ze lijken. Als maker heb je honderden manieren om de kijker op het verkeerde been te zetten. Soms bewust en soms onbewust. Bekijk onderstaand voorbeeld maar eens:
Ga via deze link naar de workshop Mediawijsheid op Wikiwijsleermiddelenplein.
Workshop Informatievaardigheden
De almaar toenemende informatiestromen dwingen ons om steeds kritischer met informatie om te kunnen gaan. Hoe goed zijn we in staat om te filteren, de gewenste bronnen te vinden en die op waarde te kunnen schatten? Dit vergt een hoop verschillende vaardigheden en kennis van zaken. In deze online workshop biedt Kennisnet hiervoor concrete handvatten en een helder stappenplan. Zodat je voor jezelf en jouw leerlingen steeds meer grip krijgt op wat dat eigenlijk is, informatie…
Ga via deze link naar de workshop Informatievaardigheden op Wikiwijsleermiddelenplein.
Ben jij al bekend met de workshops van Kennisnet of ben je van plan er een te gaan volgen? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.