Taal, leren en denken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om die reden is taalgericht vakonderwijs essentieel voor de ontwikkeling van leerlingen en studenten van alle leeftijden. Maar hoe besteed je bewust aandacht aan taal tijdens de les? En welke middelen kun je daarbij inzetten? Daarover lees je meer op het online platform Taalgericht Vakonderwijs.
Op het online platform Taalgericht Vakonderwijs – een samenwerkingsverband tussen onder meer het SLO en lerarenopleidingen – vind je alles dat je wilt weten over taalgericht vakonderwijs. Volgens hen staat taalgericht vakonderwijs ‘voor een didactiek die gebruik maakt van het feit dat taal een belangrijke rol speelt bij het leren, wat er ook geleerd wordt.’ De organisatie omschrijft het als contextrijk onderwijs, vol interactie en met taalsteun: ‘De eerste twee begrippen, context en interactie, zijn niet specifiek voor taalgericht vakonderwijs. Alle docenten werken met contexten en samenwerkend leren levert veel zinvolle interactie. Voor vaktaalleren is aandacht voor beide echter onmisbaar. Door de leerlingen daarbij op diverse manieren taalsteun te geven, is het leerproces te optimaliseren.’
Kijkwijzer voor taalgericht vakonderwijs
Een van de via het platform beschikbare instrumenten om docenten te ondersteunen, is de handleiding Kijkwijzer voor taalgericht vakonderwijs. Naast uitgebreide uitleg en de nodige achtergrondinformatie over taalgericht vakonderwijs, vind je hierin verschillende instrumenten voor lesobservatie en zelfreflectie. Want om aan de slag te gaan met taalgericht vakonderwijs, is het belangrijk om eerst te weten te komen waar je zelf staat op dat moment. Pas als je weet hoe taalgericht je lessen al zijn, kun je gaan kijken op welke punten de lessen te verbeteren zijn. Bij jezelf, of met het instrument voor lesobservatie bij een collega. Met de quickscans kun je dus niet alleen jezelf, maar ook elkaar verder op weg helpen.
Theorie en praktijk taalgericht onderwijs
Ook vind je op het platform een uitgebreide verzameling literatuur met betrekking tot taalgericht vakonderwijs: zowel in algemene zin als profiel- en (beroeps-)vakspecifiek. En ben je eruit op welke punten je lessen te verbeteren zijn? Dan hoef je natuurlijk niet helemaal zelf het wiel uit te vinden. Op het platform vind je heel wat lesvoorbeelden en lesmaterialen van scholen en docenten die taalgericht onderwijs bieden; het schema met alle lessuggesties vind je hier en de te downloaden lessenseries vind je hier. Download voor meer vakspecifieke informatie ook de brochure binnen jouw vakkencluster: talen, exacte vakken, mens- en maatschappijvakken en groene vakken.
Hoe maak jij werk van taalgericht vakonderwijs? Laat je tips en suggesties achter via onderstaand reactieformulier.