Home » Fitte kids: 8 praktische tips voor meer beweging

Fitte kids: 8 praktische tips voor meer beweging

Brrrr! Wat is het koud en nat buiten! De kinderen spelen over het algemeen dan ook minder lang buiten. In de winter bewegen we sowieso veel minder dan bij warmere temperaturen. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je fitte kinderen in de groep hebt? Lees hieronder acht praktische tips die je direct kunt invoeren in de klas.

1             Dertig/vijf-regel

Ga elke dertig minuten even vijf minuten staan met je groep. Het zorgt ervoor dat het bloed weer actief rond gaat stromen en dat er meer zuurstof naar de hersenen gevoerd wordt. Dit draagt tevens bij aan het tijdsbesef van de kinderen (en dat van jezelf!).

 

2             Kriskras

Vijf minuten staan kan best wel lang zijn (probeer het maar eens). Daarom kun je de kinderen ook kriskras door de klas laten lopen. Net wat minder saai en het zorgt voor wat meer beweging. Eventueel kun je hier dan natuurlijk ook twee minuten in plaats van vijf van maken. Door het lopen gaat het bloed ook weer lekker stromen. Extra tip: zeg de kinderen dat ze geen moment stil mogen staan en dat ze moeten blijven lopen.

 

3             Bewegend leren

Doe leeractiviteiten, zoals rekensommen en spelling, actief en staand. Hierin kun je veel variëren. Je kunt bijvoorbeeld kaartjes uitdelen waarop de tafels geschreven staan. Het ene kind heeft de tafelsom 4 x 4 en het andere kind heeft het getal 16. De kinderen zoeken elkaar en zijn weer lekker in beweging. Op de Lea Dasbergschool in Arnhem wordt al veel bewegend leren ingezet.

 

 

4             Stand-up asking

Voer de volgende regel in: als je de beurt krijgt, moet je eerst gaan staan voordat je mag praten. Of: als je een vraag wilt stellen, moet je eerst (in stilte) gaan staan. Dit trekt sneller de aandacht en zo hoeven de kinderen niet meer met hun vinger in de lucht te zwaaien.

 

5             Just Dance

Speel af en toe als pauze Just Dance op het digibord met de hele klas. Zoek op YouTube naar Just Dance en je krijgt genoeg filmpjes om te gebruiken. Eventueel kun je ook zelf een aantal danspasjes voordoen of kinderen uit de groep als dansinstructeur laten fungeren. Je kunt zelfs samen met je kinderen een choreografie maken die jullie groep typeert.

 

6             Ochtendgymnastiek

Begin elke dag met ochtendgymnastiek. Zo activeer je meteen aan het begin van de dag de toevoer van zuurstof naar de hersenen. Daarnaast is het algemeen bekend dat sporten ervoor zorgt dat je het stofje endorfine aanmaakt, wat zorgt voor een geluksgevoel. Dus: beweging > meer endorfine > meer geluk > minder ochtendhumeuren!

 

7             Ieder z’n eigen move

Doe met elke leerling een move voor ze de klas binnenkomen, net zoals deze leerkracht. Het vergt wel even wat moeite en veel oefening, maar de kinderen uit dit filmpje vinden het in ieder geval ontzettend leuk.

 

 

8             Bewegingstussendoortjes

Er zijn allerlei creatieve spelletjes die je kunt doen om beweging te stimuleren. Hier staan een hele hoop leuke bewegingstussendoortjes die je af en toe eens in de klas kunt doen.

 

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.