Home » Tips: goed voorbereid het nieuwe schooljaar in

Tips: goed voorbereid het nieuwe schooljaar in

Voor sommige docenten duurt het nog even maar anderen staan op het punt weer te beginnen: het nieuwe schooljaar. Nieuwe namen, nieuwe gezichten en voor veel docenten ook frissen voornemens en ideeën voor de lessen. De voorbereiding op het nieuwe schooljaar is voor iedere docent anders en dat is maar goed uit. Zo kunnen we nog eens iets van elkaar leren. Onderwijs van Morgen ging op zoek naar de vijf beste tips om goed voorbereid het nieuwe schooljaar in te gaan. Wat is jouw gouden tip?

1. Geef oude lessen een upgrade
Welke les was het afgelopen schooljaar een groot succes? En wanneer was het moeilijk de leerlingen bij de les te houden? Misschien evalueer je je eigen lessen altijd al of staat het je helder voor de geest wanneer leerlingen ongeïnteresseerd of juist erg gemotiveerd in de klas zaten. Hoe dan ook, door die informatie te evalueren kun je minder succesvolle lessen upgraden naar succesvolle uurtjes. Ga uit van je sterke, positieve punten en probeer die op zoveel mogelijk vlakken toe te passen.

2. Ga de diepte in
Onderwijstrends ontwikkelen zich razendsnel. Voor veel docenten is het een hele kluif om alles bij te houden. Het komt er simpelweg gewoon niet altijd van. Hier biedt de vakantieperiode uitkomst. Ben je nog even vrij? Neem jezelf dan voor je de komende tijd te focussen op één onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan de Maker Movement, Genius Hour of games in het onderwijs. Gebruik een deel van de vakantieperiode om alles te weten te komen over een onderwerp waar jij enthousiast van wordt. Zie het als een persoonlijk leerdoel. Lees je in, bekijk video’s, ga (online) in gesprek met collega’s en deel je bevindingen.

3. Probeer iets nieuws
Gedurende het jaar komen er allerlei interessante lesideeën voorbij – van collega’s, op internet of in de vakbladen. Je wordt enthousiast, maar sommige lessen vergen te veel voorbereidingstijd. Resultaat? Je laat het er ‘voor nu’ maar even bij zitten. De vakantie is de perfecte tijd om die lessen alvast in de stijgers te zetten. Waarschijnlijk staat de favorietenlijst in je browser vol met interessante lesideeën, online opdrachten en misschien wel vernieuwende toetsmogelijkheden? Hoe dan ook, ga er gewoon mee aan de slag. Binnen een mum van tijd heb je misschien wel een nieuwe aanpak voor handen die je het hele nieuwe schooljaar kunt gebruiken!

4. Werk je PLN bij
Veel docenten hebben – veelal online en verschillend van omvang – een Personal Learning Network (PLN): een informeel netwerk waarbij je van elkaar leert. Dat kan zijn door middel van Twitter, en zelf aangemaakte RSS-reader, door onderwijsblogs te volgen maar ook door zo nu en dan (online) contact met andere docenten te onderhouden. Bij Onderwijs van Morgen hebben we ook zo’n netwerk opgebouwd. En de zomervakantie is de perfecte tijd om alles eens goed bij te werken. Zijn alle websites die we in onze Feedly hebben staan nog relevant en actief? Zijn er interessante onderwijsprofessionals die we nog niet volgen op Twitter? En al die URL’s, zijn die niet op betere manier te categoriseren?

5. Lees ‘2-in-1 boeken’
Sommige boeken zijn vrijwel voor iedereen interessant. Voor jou persoonlijk maar ook voor jou als docent in de omgang met je leerlingen. Het perfecte leesvoer voor op vakantie. Want laten we eerlijk wezen: in je luie stoel heb je waarschijnlijk even geen zin in specifieke onderwijsliteratuur. Boeken als Drive­ van Daniel Pink, Thinking, Fast and Slow ­van Daniel Kahneman en de verschillende publicaties van Malcolm Gladwell zijn goede voorbeelden van ‘2-in-1 boeken’.

Wat is jouw gouden tip om goed voorbereid het nieuwe schooljaar te beginnen? En wat is jouw favoriete ‘2-in-1 boek’? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.