Home » Tips voor het presenteren van een grej

Tips voor het presenteren van een grej

Een wereldkaart

Geen ‘pak je boek en ga naar bladzijde 46’, maar een raadsel: Suikerspinnen in de lucht / I have a dream / op de vraag die deze dag gesteld wordt, is maar één goed antwoord mogelijk / dit diertje wordt geboren en gaat meteen aan het werk*. Het antwoord op het raadsel is niet alleen de start, maar ook het eerste WOW-moment van de grej. Maar hoe zorg je er nu voor dat de kinderen ook de rest van de grej op het puntje van hun stoel blijven zitten? Door een energieke presentatie te geven!

Do’s

Vertel alsof je een geheim deelt

Maak het wat spannend door af en toe je stem te verlagen en je stemvolume af te wisselen. Zo voelt het extra bijzonder aan.

Beweeg door de ruimte

Sta niet stil voor het bord, maar loop rond (vergeet de afstandsbediening voor het digibord niet!). Zo blijft je presentatie levendig en letten de leerlingen beter op.

Geef woorden nadruk

Spreek sommige woorden met NADRUK uit, varieer in hard en zacht.

Houd het tempo erin

Vertel vlot, zodat de kinderen geboeid blijven. Variëren in verteltempo mag, maar laat geen (lange) pauzes vallen.

Geniet!

De grej is niet alleen een cadeautje voor de leerlingen, maar ook voor jezelf: pak je five minutes of fame en shine als een echte verhalenverteller! Het is geen saaie rekensom die je uitlegt, of een ingewikkelde spellingregel. De kinderen hangen aan je lippen, dus geef nét dat beetje meer!

Dont’s

Ga niet in op vragen van de leerlingen

Spreek vooraf af dat er tijdens de grej niet gepraat wordt. Hebben de kinderen een vraag of willen ze iets zeggen? Dan kunnen ze dat op een kladblaadje schrijven en bewaren tot na de grej. Je zult soms wel vragen in de grej tegenkomen (Wist je dat er zelfs een Wereld Ufo-Dag is?), maar die hoef je niet te bespreken.

Maak de grej niet te lang

Zet een timer op acht minuten of stop zelfs al eerder, precies als de kinderen op het puntje van hun stoel zitten. Laat je niet verleiden om langer door te gaan. Op die manier zet je de deur naar kennis open: de kinderen zullen gemotiveerd raken om zélf op zoek te gaan naar meer informatie.

Maak er geen begrijpend-luisteren-les van

Er zitten genoeg interessante feitjes in de grej die kinderen zeker gaan onthouden. Stel na afloop dus geen toetsende vragen. Wel kun je vragen: welk weetje heeft je het meest verbaasd? Wat ga je thuis vertellen?

Maak er geen woordenschatles van

Gebruik je Staal 2? Dan vind je grejs bij elk thema. De woorden die je kunt BENADRUKKEN zijn alvast GROOT afgedrukt. De gemarkeerde woorden zijn woordenschatwoorden, maar je hoeft deze op dit moment nog niet uitgebreid te semantiseren.

Weetje

‘Hoe was het op school?’ ‘SAAI!’ volgens de dochter van Micael Hermansson. ‘Waarom leren jullie ons niet wat we echt leuk vinden?’ En dus bedacht Micael, naast vader ook leerkracht, de Grej of the day, het ‘ding’ van de dag: een prikkelend raadsel als start en een presentatie daarover met beelden en WOW-feitjes. En dat alles in acht minuten!

* Nieuwsgierig? Dit zijn de antwoorden op de raadsels: wolken / Martin Luther King / bruiloft / de honingbij.

Laatste onderwijsnieuws

een pompoen, spinnenwebben en een mummie

Column: Trick or Treat!

'En tijdens het lesgeven komt die gedachte weer omhoog: voor ons mbo-docenten is het toch eigenlijk altijd een beetje Halloween?'

Bekijk
Omslagen boekentips Engels oktober

Boekentips Engels oktober

Deze maand delen Lot en Merel enkele Engelse boekentips binnen het thema geschiedenis.

Bekijk
Een kind dat knuffelt met zijn moeder

Een optimale ouderverbinding op school

Een optimale ouderverbinding op school heeft veel voordelen voor leerkracht, ouder en kind. Maar hoe bereik je die ouderverbinding?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.