Home » Top 10 best gelezen artikelen van 2021
Tags

Top 10 best gelezen artikelen van 2021

We hebben de meest gelezen artikelen van 2021 weer voor je op een rij gezet. Ook dit jaar speelde corona een grote rol in het onderwijs. Hoewel we daar ook over schreven, zijn het andere onderwerpen die het meest aanspraken. Het beste werden de ‘Welkom terug’-posters gewaardeerd waarmee je de leerlingen na een vakantie of lockdown warm kon onthalen op school. Daarnaast werden artikelen over politiek, geld en onderwijs verslonden. En let ook op nummer 10: ‘Respectvol omgaan met seksuele diversiteit’. Dit artikel publiceerden we pas in september maar was zo populair dat het de top 10 van het hele jaar wist te halen. 

1. Gratis ‘Welkom terug’-posters

We hebben drie ‘Welkom terug’-posters voor je laten maken die je kunt printen en ophangen in je klas. Omdat het fijn is om weer samen met je leerlingen te zijn, na een vakantie, een lockdown of gewoon bij de start van een nieuw schooljaar. We hopen dat het de opening van je school een feestelijk tintje heeft gegeven.

2. Tips voor Koningsdag en Koningsspelen 2021

23 april 2021 was een van de meest creatieve Koningsspelen ooit! Een groots koningsontbijt zat er niet in, maar de feestelijke stemming hoefde gelukkig niet te ontbreken. Met deze tips en de Koningsspelen Toolkit werd het toch een onvergetelijke Koningsdag.

3. Wat doet jouw school met extra overheidsgeld?

De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Daarom kwam de overheid met het Nationaal Programma Onderwijs (NPO): een investering van 8,5 miljard euro in het onderwijs. Wat is het NPO en wat gaan scholen doen met dat geld?

4. Onderwijs en politiek: 7 verkiezingsprogramma’s

Met het verse coalitieakkoord zou je bijna vergeten dat we al in februari aandacht besteedden aan de verkiezingsprogramma’s en de plek van onderwijs daarin. De plannen en visies op onderwijs van diverse politieke partijen zetten we op een rijtje, op basis van zetelgrootte.

5. Tips om leerlingen nieuwsgierig te maken naar je les

Jason Fredrick van Eunen gelooft in de kracht van Nieuwsgierig Denken. Lessen die nieuwsgierig maken motiveren leerlingen om met de lesstof aan de slag te gaan. Maar … niet elke les zet zomaar aan tot leergierig gedrag. Hoe kun je de kracht van nieuwsgierigheid inbouwen in jouw lessen? En hoe kun je als leerkracht jouw eigen passies inzetten om je leerlingen te inspireren?

6. Hgh? Wbj? Over afko’s en andere chattaal

Jongeren sturen elkaar veel berichtjes en doen dat razendsnel. En dat is niet gek: gemiddeld zitten jongeren namelijk in wel tien WhatsApp-groepen. Om te voorkomen dat ze een appje met de boodschap ‘tl;dr’ (too long; didn’t read) krijgen, houden ze het liever kort. Vliegen de afko’s (afkortingen) jou ook regelmatig om de oren en heb je geen idee waar je leerling het over heeft? Wij helpen je op weg.

7. Alle niveaus in dezelfde klas: hoe doen ze dat in Finland?

Wist je dat Finse scholieren behoren tot de best opgeleide ter wereld? En dat terwijl ze, tot hun vijftiende, met alle niveaus door elkaar in één klas zitten. Deze succesvolle onderwijshervorming noemen de Finnen ‘peruskoulu’. Dit basisonderwijssysteem respecteert de individuele verschillen. Maar hoe pakken zij dat aan? En wat kunnen wij daarvan leren?

8. De combinatieklas. Wel of geen goed idee?

Veel ouders zijn huiverig als ze horen dat hun kind in een combinatiegroep komt. Leert mijn kind wel genoeg? Is het niet te onrustig in zo’n combinatiegroep? Maar veel scholen ontkomen er niet aan om groepen samen te voegen. In het montessori-, jenaplan- en daltononderwijs wordt er bewust voor gekozen om leerlingen van verschillende leeftijden in één groep te plaatsen.

9. Betekenisvol lesgeven aan kleuters

Stichting Jong Leren helpt leerkrachten met een andere kijk op lesgeven aan het jonge kind. Door vooral te kíjken naar de leerling, te realiseren wat het kind nodig heeft en het handelen en de leeromgeving in de klas daarop aan te passen. Stan Put, onderwijsadviseur bij OnderwijsAdvies, sprak voor dit artikel met Mia Versteegen (specialist jonge kind) en Dorien Hulsebosch (trainer en coach bij stichting Jong Leren).

10. Respectvol omgaan met seksuele diversiteit: tips en lesmateriaal

Iedere klas is divers en alle leerlingen zijn anders. Verschillen op het gebied van seksualiteit en gender zijn belangrijk om in de klas te bespreken. Dat is niet altijd makkelijk. Hoe leer je leerlingen respectvol om te gaan met seksuele diversiteit?

Staat jouw favoriete artikel van 2021 er niet bij? Laat ons weten wat jij het leukste, interessantste of het meest onverwachte artikel vond om te lezen.

Bekijk ook:

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.