Ook dit jaar blikken we weer even terug met de meest gelezen artikelen van 2024. Veel lezers verdiepten zich in onderwerpen zoals het vergroten van zelfvertrouwen bij kinderen en het omgaan met conflicten via de escalatieladder. Daarnaast was er interesse in onderwerpen die raken aan de kern van het onderwijs, zoals ouderbetrokkenheid, werkdruk en het gebruik van effectieve leerstrategieën. Actuele ontwikkelingen, zoals de invoering van het smartphoneverbod, gaven stof tot nadenken over hoe deze veranderingen het onderwijs beïnvloeden.
Onzekere kinderen? Zo geef je ze meer zelfvertrouwen
po
Elk kind is weleens onzeker, dat hoort bij nieuwe dingen leren. Maar is een van jouw leerlingen vaak onzeker? Dan heeft hij of zij misschien weinig zelfvertrouwen. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld of faalangst. Met deze 8 tips kun je onzekere kinderen in je klas meer zelfvertrouwen te geven.
Een escalatieladder in de klas?
po, vo, mbo
Onenigheid met een collega? Een leerling die je het bloed onder de nagels vandaan haalt? Of een serieuze woordenwisseling met een ouder? De vraag is: hoe los je het op? De escalatieladder is een populaire manier om het conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo’n ladder? In dit artikel lees je er alles over.
Gratis ‘Welkom terug’-posters
po, vo, mbo
Het nieuwe schooljaar gaat weer van start. Daarom hebben we een paar mooie ‘Welkom terug’-posters voor je laten maken die je kunt printen en ophangen in je klas. We hopen dat het de opening van je school een feestelijk tintje geeft.
Alles over basisvaardigheden
Hoe kunnen we een impuls geven aan de vaardigheden van kinderen, leerlingen en studenten op het gebied van taal, burgerschap, digitale geletterdheid en rekenen? Daar gaat het Nationaal Congres Basisvaardigheden over op 12 maart 2025. Met inspirerende sprekers, verdiepende workshops en praktische tips die je meteen in de les kunt toepassen.
Van werkdruk naar werkgeluk: waardoor is de werkdruk in het onderwijs zo hoog – en wat doen we eraan?
po, vo, mbo
De werkdruk in het onderwijs is momenteel ongekend hoog. Hierdoor is het voor iedereen die werkzaam is in de branche een uitdaging om het werkgeluk te behouden. Waar komt die werkdruk precies vandaan? En wat kan er gedaan worden om het werkgeluk onder onderwijsprofessionals te behouden of te vergroten?
De wonderlijke wereld van Fibonacci
po
Spelen met getallen in de natuur. Heb je ooit goed naar een dennenappel gekeken? Of naar de zaden in een zonnebloem? Er schuilt een verborgen reeks van getallen achter veel patronen in de natuur en dat … is de reeks van Fibonacci.
Een maand na het smartphoneverbod: wat is het effect?
vo
Bruisende aula’s, meer rust in de klas en weer ouderwets betalen met een pinpas in de kantine; terwijl het overheidsadvies pas een paar weken van kracht is, zijn de gevolgen al zichtbaar. Onderwijs van Morgen maakte een rondje langs de velden: hoe wordt het smartphoneverbod een maand na de invoering ervaren?
Is belonen beter? Het effect van belonen in de klas
po, vo, mbo
Met een sticker, een bonuspunt, een compliment of een leuke activiteit kun je kinderen belonen. Volgens sommigen is dat minstens zo effectief als straffen. Anderen zien enkel nadelen. Is belonen beter? En hoe doe je dat eigenlijk, belonen? Daarover lees je meer in dit artikel.
De ideale les in 6 stappen
vo, mbo
De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Als onderwijsadviseur bezocht wijlen Henk Witteman tientallen scholen en woonde hij honderden lessen bij. Een specifieke les, van een natuurkundedocent op het Thorbecke VO in Rotterdam, maakte op hem een diepe indruk. In dit artikel gaat Witteman in op het succes van zijn bijzondere aanpak.
Zo vergroot je ouderbetrokkenheid
po, vo
Kinderen leren en ontwikkelen zich op school, maar het is ook belangrijk dat ouders thuis aandacht besteden aan het onderwijs en de ontwikkeling van hun kind. Weten ouders bijvoorbeeld waar hun kinderen op school mee bezig zijn? Wat ze hebben geleerd of waar hebben ze moeite mee? Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. In dit artikel lichten we toe hoe je de ouderbetrokkenheid op school kunt vergroten.
Zo zet jij de twee meest effectieve leerstrategieën in
vo, mbo
Hoe bereiden jouw leerlingen zich voor op een toets? Markeren ze belangrijke zinnen in de tekst of herlezen ze meermaals het tekstboek? Schrijven ze misschien samenvattingen om de stof te begrijpen? Het zijn enkele voorbeelden van bekende strategieën die meestal weinig opleveren. In dit artikel gaan we in op twee bewezen effectieve leerstrategieën waarmee je je leerlingen helpt om beter te leren.