De reis van The Travelling Teacher zoals Tim zichzelf noemt is begonnen! Komende maanden reist hij de wereld rond en bezoekt hij scholen in verschillende landen. Hij kijkt mee, geeft les en zoekt vooral contact met lokale docenten. Na zijn schoolbezoeken in Schotland en Engeland is hij aangekomen in Denemarken.
Onderwijs van Morgen is nieuwsgierig naar zijn ervaringen, verhalen en ontdekkingen. We delen graag zijn avonturen en volgen Tim op de voet. Wil je niets missen of heb je een tip voor Tim? Kijk dan vooral op www.timthetravellingteacher.com
Onderwijs in Denemarken
Vandaag ga ik een school bezoeken die net buiten het centrum van Kopenhagen ligt, namelijk in Hellerup. De school telt zo’n 650 leerlingen en het is in principe een basisschool. Toch werkt dit in Denemarken net iets anders. Deze school werkt in 3 stages en in elke stage heb je 3 klassen. Dat betekent dus dat deze kinderen hier 9 jaar op school zitten, waarvan de laatste 2 eigenlijk als middelbare jaren worden beschouwd.
Ik word ontvangen door de directeur, waarmee ik mail contact heb gehad. Zijn naam is Lasse en hij geeft mij gelijk een guest badge. Lasse is een stereotype Deen: good looking, gezond, open blik. En dan dat stoere Viking baardje natuurlijk. Wij hebben gelijk een click en dat is ook te merken aan de manier waarop hij elke dag begint. Hij loopt alle klassen langs om zijn leerlingen een fijne dag te wensen. ‘The sense of community is the most important thing for me, Tim.’ Ik vind het nu al een baas.
School zonder muren
Er valt ook gelijk iets op aan het gebouw. Er zijn namelijk geen muren (alleen voor het vak muziek) en de 4 muren van het gebouw natuurlijk, maar geen muren voor de klaslokalen. Ik had al veel gehoord over ‘open schools’, maar ik had dit nooit in het echt gezien. Echt waar, ik vind het fantastisch. Akoestisch is het perfect geregeld. Overal waar je komt zitten/liggen/loungen kinderen die hun eigen manier van leren ontdekken. Er zijn hangmatten, ligstoelen, pods, bankjes, barkrukken met hoge tafels, zitzakken, ronde tafels, lange Duitse tafels….. zo kan ik wel even doorgaan.
Terwijl Lasse rustig over zijn school vertelt stoppen kinderen even met werken en zwaaien naar hem. Lasse is een absolute voorbeeld. Ik mag van hem overal gaan kijken waar ik wil, maar eerst zoek ik een plekje in de docenten ‘ruimte’ om notities te maken. Daar heb je ook een uitzicht op zee. Haha, I know; it’s almost too good to be true!
Feiten op een rij
- Hellerup skole is een open school. Kinderen moeten er zelf achter komen welke manier van leren het beste bij hem/haar past.
- Beweging/gamefication is aanwezig in de lessen. Zo heb ik een hele coole les gezien over het menselijk lichaam.
- De leerlingen dragen geen uniform. Zij mogen zelfs petten en mutsen dragen.
- Het plafond is helemaal van ruit, dus er vallen constant zonnestralen binnen.
- Er is geen zoemer.
- Het rooster:
08:15 – 09:30 les. 30 minuten pauze buiten.
10:00 – 11:30 weer les. 45 minuten buiten pauze.
12:15 muzikale optredens waar heel de school naar kijkt
12:45 – 15:15 les. - Alle stages kennen 1 zorg coördinator. Ook zij voeren gesprekken in the open, maar een kind mag altijd aangeven of hij/zij naar een gesloten ruimte wilt. ‘Why should a child have to knock on a door and wait outside. If a child has a problem they know where to find me,’ Oliver, de zorgcoördinator van de bovenste stage.
- Hellerup skôle heeft een atrium, waar dieren en planten worden verzorgd. Hier vind je ook de moestuin. Het eten van de moestuin wordt ook gebruikt in de keuken.
- Naast de school ligt een kunstgras veld voor gym. Dit lijkt op een heel groot Johan Cruijff court.
- Hellerup skôle probeert zoveel mogelijk buiten te doen. Dus field trips komen wekelijks voor.
- Alle groepen worden naar planeten genoemd. Lasse’s werkplek heet ‘de zon’. Ik zei toch dat hij een baas was…
- Technologie speelt een belangrijk rol op school. In de bovenste stage heeft iedereen een laptop. Er zijn alleen geen smartboards.
- Telefoons worden gebruikt, maar alleen als de docent toestemming geeft.
- Er wordt elke dag vers gekookt, dus warme maaltijden. Dit varieert van soep tot stamp met worst.
- Dit is de eerste school in de EU met ‘de little mermaid’ trap. Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat het precies is, maar je ziet het op de foto boven deze blog. Deze trap zie je nu ook op verschillende nieuwe scholen in Nederland.
- De hele atmosphere hier op Hellerup skôle is om van te genieten. Alle docenten zien er uniek uit – eentje met dreads, een andere met tatoeages over heel zijn lichaam. Iedereen straalt gewoon.
Meer lezen? Bekijk de hele blog van Tim op www.timthetravellingteacher.com!
Heb jij een vraag aan Tim of weet je een interessante bestemming? Geef je reactie dan via onderstaand formulier of kijk op de website van Tim.