Twee speelkaarten: een harten aas en een schoppen heer

Een voor allen, allen voor een

Een klaslokaalexperiment van Jeroen Hinloopen over het conflict tussen individueel en collectief belang.

Bekijk
geld

Inflatie: oorzaak en gevolg

Een lesbrief van Jeroen Hinloopen over waarom de inflatie minder snel daalt dan stijgt.

Bekijk

De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

Ze wonen in de neus, de mond, de oren, de vagina en op de huid. Maar vooral, in de darmen. Deze medebewoners - bacteriën, eencellige diertjes, schimmels en virussen - noemen we in zijn geheel het microbioom.

Bekijk
Duinen

Hoe ontstaan duinen?

Duinen beschermen ons tegen de zee én ze zijn aangelegd door de zee zelf. Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit gras zorgen ervoor dat de zandkorrels niet worden weggeblazen. Zo blijven de duinen liggen. Maar hoe zijn ze ontstaan?

Bekijk

Wat kun je uit het DNA van iemand lezen?

DNA is eigenlijk de code die je cellen uitlezen om te weten hoe je lichaam moet functioneren. Het is ook mogelijk voor ons als mens om iemands DNA te lezen. Dat is wel behoorlijk ingewikkeld. Complexe technieken zijn er voor nodig om op basis van speeksel of bloed te kijken naar hoe ons DNA eruit […]

Bekijk
onderzoek auto-immuunziekte

Weet jij wat een auto-immuunziekte is?

Bij de auto-immuunziekte sclerodermie krijg je last van ontstekingen en verharding van je bindweefsel. Dat weefsel komt in je hele lichaam voor.

Bekijk

Waarom is de mens rechtop gaan lopen?

Ooit liepen we op handen en voeten, net zoals de primaten waar we zo verwant aan zijn. Dat is nu anders. We lopen niet alleen rechtop, maar hebben ook nog eens ontzettend lange benen. Waarom is dat eigenlijk zo?

Bekijk

Kantelpunten in het klimaat

Zeegras vormt wereldwijd een belangrijk ecosysteem waarin veel diersoorten leven. Bovendien beschermen zeegrasvelden de kust en nemen ze veel CO2 op. Wetenschapper Fee Smulders onderzoekt al jaren of zeegras bestand is tegen het klimaat van de toekomst.

Bekijk