Home » Vak Q

Vak Q

Deze DOE MEE is een heel bijzondere. Het betreft geen lesidee maar een heel vak: vak Q.
Effent mavo in Oosterhout
heeft een bijzondere oplossing voor uitval van lesuren. Als een lesuur niet doorgaat, krijgt de klas het vak Q. De Q van quest en van question, want het is een vak waarbij klassikaal allerlei vragen en onderwerpen worden uitgeplozen. En ook van quiz, er wordt namelijk nogal wat kennis gequizd.

Waarom vak Q?
Vak Q wordt gegeven door één docent, Leon Peeters, oftewel Mister Q, tevens bedenker van het vak. Hij zette het vak op als oplossing voor het verveelde rondhangen tijdens uitvaluren. Bovendien speelde het behalen van de lesurennorm een rol. Peeters bedacht een zinvolle besteding door tijdens de vak Q-uren te kiezen voor het bestuderen van onderwerpen waar andere docenten niet aan toekomen. Een mooi voorbeeld daarvan is het onderwerp waar in iedere brugklas aan wordt gewerkt: namen. Onderzocht wordt bijvoorbeeld waar namen vandaan komen, hoe vaak je eigen naam voorkomt en waar je dat kunt vinden, hoe de achternamen ontstaan zijn, wat pseudoniemen zijn enzovoort. Leerlingen steken er inhoudelijk veel van op, maar belangrijker nog: ze leren tegelijkertijd goed zoeken en informatie beoordelen. Het mooie is dat ze de informatie direct verwerken, op de eigen website van Vak Q. Die website vormt de kern van het vak. Iedere schooldag maakt Peeters een nieuwe voorpagina aan voor die dag en alle leerlingen werken mee aan de site.

Uniek
Peeters spreekt vol lof over de directie van de school. ‘De school heeft echt de nek uitgestoken met dit vak, het is de enige school in Nederland waar het wordt gegeven. Ik heb ook vrij snel een vaste aanstelling gekregen als full-time docent op dit vak. Het kost ook veel tijd, maar het is de moeite dubbel en dwars waard.’ Heel belangrijk: de leerlingen zijn erg enthousiast terwijl het gewoon een les is waar stevig moet worden gewerkt.

Lesactiviteiten
De site van vak Q geeft prachtig weer wat leerlingen allemaal doen tijdens het vak, en dat is veel! Zo is er één keer per jaar een oliebollenquiz waar leerlingen en docenten aan meedoen en waarvan de vragen alleen maar te beantwoorden zijn als je goed bent in opzoeken. Er staan vaak interviews op de site, met leerlingen die bijzondere prestaties op hun naam hebben staan, maar ook met BN’ers uit de omgeving. Leerlingen kunnen meewerken aan ‘van Q tot Q’, de plek waar zolangzamerhand een flinke encyclopedie ontstaat van onderwerpen die tijdens vak Q zijn onderzocht.

Schoolactiviteiten
Ook bijzondere schoolactiviteiten vinden hun plek op de site van vak Q, zoals de antirookcampagne (Peeters heeft beloofd zelf te stoppen met roken!) en de activiteiten van de leerlingenraad. Op het moment speelt er een heel bijzondere actie: de inzameling voor de Rens Joosen Foundation die een zwangerschapskliniek in Zuid-Afrika ondersteunt bij het voorkomen van hiv bij baby’s. Een van de activiteiten rond dat doel is het vestigen van het record ‘langste Sinterklaasrijm aller tijden’. In twee maanden tijd proberen leerlingen het record van 33.114 regels te verbreken. Het rijm zal voor zijn verjaardag aangeboden worden aan Sint Nicolaas. Als het lukt komen de leerlingen in het Guinness World Book of Records. Meeschrijven aan het rijm kan hier. Een YouTube-verslag van de start van de actie is hier te zien. Het rijm kan ook gesponsord worden: goede gevers kunnen per regel betalen.

Bekijk de site en steek er wat van op, net als de leerlingen van Effent!

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.