Over twee weken is het weer zover: Valentijnsdag. Terwijl uw leerlingen elkaar giechelend en anoniem een roos aanbieden, kunt u van de gelegenheid gebruik maken om thema’s als liefde, seksualiteit, relaties en seksuele diversiteit bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld met behulp van onderstaand lesmateriaal. Met welk lesmateriaal heeft u goede ervaringen?
Interactief spel: Lovebuzz
Lovebuzz is een interactief spelprogramma voor brugklasleerlingen over relaties en seksualiteit. In het spel worden brugklassers, tijdens een fictief schoolfeest, uitgenodigd om samen te ontdekken wat ze vinden van liefde, seksualiteit en relaties. Zo hopen de initiatiefnemer het zelfvertrouwen van leerlingen te vergroten en hen inzicht te geven in hun eigen normen en waarden op het vlak van de liefde. De afgelopen jaren vond het spel plaats in een omgebouwde vrachtwagen die zich midden op het schoolplein stationeerde. Vanaf dit jaar is dat niet meer het geval en gaat het spel verder binnen de muren van het klaslokaal: ‘De game wordt online gevisualiseerd via een centraal scherm in de klas, aangekleed met toepasselijke decorstukken om het lokaal aan te kleden. Docenten kunnen de workshop zelf geven of deze door een getrainde Lovebuzz-spelleider laten begeleiden. Leuk voor de leerlingen is dat ze onderling met de klas, maar ook met andere klassen van hun school strijden om een mooie prijs.’ Wilt u meer weten of heeft u belangstelling? Bekijk dan de website of vul het contactformulier in.
Verzameling lesmateriaal: Gendi
Bij Gendi kunt u als docent terecht voor lesmateriaal op het gebied van seksuele diversiteit. De website is een verzamelplaats voor zowel uitgebreide als wat kleinere lespakketten, waarmee u als docent direct aan de slag kunt gaan.
Lesmethode: Lang Leve de Liefde
Lang Leve de Liefde is een uitgebreide lesmethode over liefde, seksualiteit en relaties voor het voortgezet onderwijs en mbo. Het vo-pakket voor de onderbouw bestaat uit een dvd, een digitale leeromgeving, een magazine en een website en handleiding voor docenten. De bovenbouwversie van Lang Leve de Liefde vervangt een deel van de lesstof en dekt ook een deel van de eindexamentermen Biologie voor havo/vwo. Het programma maakt gebruik van de concept-context benadering en er wordt veel gebruik gemaakt van interactieve werkvormen: zowel online als klassikaal. Bekijk de informatiefolder als u meer te weten wilt komen over deze lesmethode.
Schoonheid: Wat betekent dat voor jou?
Schoonheid betekent voor iedereen iets anders. Volgens Teade Visserman, de ontwikkelaar van deze opdracht, zou je in het algemeen kunnen stellen dat schoonheid een kwaliteit of beleving (van een persoon, voorwerp, klank, plaats of idee) is, die de ervaring van genoegen, bevestiging, betekenis of goedheid veroorzaakt. Bij deze opdracht gaan leerlingen, aan de hand van video’s en zelftesten, vaststellen wat schoonheid voor hen persoonlijk betekent. De opdracht luidt: ‘Leg je persoonlijke mening vast d.m.v. het maken van een Prezi. Geef aan wat je mening is: verwerk daarin de uitkomst van de zelftests en mediamateriaal om je visie te ondersteunen. Geef ook aan hoe je schoonheid denkt te kunnen behouden naarmate je ouder wordt. Tot slot geef je aan wat je van deze opdracht hebt geleerd.’ De presentaties zijn een goed startpunt voor een klassikale discussie, bijvoorbeeld over schoonheidsidealen en zelfbeeld.
En natuurlijk: het condoom
Op de meeste scholen komt het onderwerp vroeg of laat aan bod: het condoom. Dit filmpje van Schooltv geeft een korte en simpele uitleg. Ook kunt u op dezelfde webpagina voor uw leerlingen een beknopte reader over voorbehoedsmiddelen downloaden. Als ze die hebben doorgenomen, kunnen ze zelfstandig aan de slag met dit werkblad. Daar staan niet alleen vragen over het condoom op, maar ook over anticonceptie en seksueel overdraagbare aandoeningen. Bespreek de antwoorden klassikaal; zo weet u zeker dat iedere leerlingen goed op de hoogte is.
Bekijk ook:
- Filmpje over verliefdheid en hormonen (Leerlingen voor Leerlingen)
- Leuk voor geschiedenisles: historische valentijnskaarten
- De docentenpagina met lesmateriaal van Dance4Life
Heeft u al eens gebruik gemaakt van bovenstaand lesmateriaal? Of heeft u nog een goede suggestie? Deel uw ervaringen en tips via onderstaand reactieformulier.