Home » Van basisschool tot baangarantie: 19 gemeenten aan de slag met LOB-initiatief

Van basisschool tot baangarantie: 19 gemeenten aan de slag met LOB-initiatief

Drie studenten bij de ingang van een school

Vanaf de basisschool begeleiding krijgen in het vinden van de juiste opleiding, om vervolgens op het mbo al baangarantie te hebben. Het Rotterdamse LOB-initiatief Gaan voor een Baan krijgt een vervolg, nadat 19 burgemeesters hebben afgesproken om met een soortgelijk project aan de slag te gaan. Het project valt of staat bij een goede regionale afstemming tussen verschillende partijen, aldus de MBO Raad.

Elk jaar kwamen 1200 mbo’ers in Rotterdam Zuid met een diploma van school, maar vanwege een mismatch met de vraag op de arbeidsmarkt, bleek werk vinden lastig. Deze groep leeft daarnaast in uitdagende omstandigheden, ze groeien bijvoorbeeld op in armoede of hun ouders hebben geen formele opleiding. Daarom ontstond het LOB-project Gaan voor een Baan. Jongeren die met de baangarantie uit dit project aan de slag gaan, hebben na 1,5 jaar al een hoger gemiddeld jaarinkomen dan wanneer zij in een andere sector zouden gaan werken. En ook niet onbelangrijk: ze starten met een baan die goed bij ze past.


Met het project worden kinderen vanaf de basisschool, door middel van extra lesactiviteiten, gestimuleerd om talenten te ontwikkelen en kennis te maken met beroepen die een goed arbeidsmarktperspectief hebben. Zoals in techniek, de haven, logistiek of de zorg. Het programma richt zich vooral op het stimuleren van jongeren om een eigen weloverwogen studiekeuze te maken. 

Baangarantie

Er is een doorlopende leerlijn, scholen worden gefaciliteerd om uit verschillende LOB-activiteiten te kiezen. Naast hulp bij het maken van LOB-jaarplannen voor elke leerling, is er een AanDeBak-garantie. Een mbo-student heeft dan al bij de start van een mbo-opleiding baangarantie in de zorg, haven of techniek, en een goed salaris, zonder vooraf een sollicitatieprocedure te hoeven doorlopen. Die garantie was voor Samra de reden om zich aan te melden voor het project, vertelt ze de video van Nationaal Programma Rotterdam Zuid. De verpleegkundige blikt trots terug op de de weg die ze met haar klasgenoten heeft afgelegd: ‘We zijn ooit ergens begonnen en kijk ons nu!’

Burgemeesters uit 19 gemeenten hebben nu afgesproken om met een soortgelijk project aan de slag te gaan, schrijft minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een brief. De burgemeesters werken samen in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, dat uit twintig stedelijke gebieden bestaat met in totaal 1,2 miljoen inwoners. 

Goede samenwerking

Een project als dit valt of staat bij een goede regionale afstemming en samenwerking tussen verschillende partijen, reageert MBO Raad-woordvoerder Jessy Burgers. ‘Bedrijven, lokale overheid, scholen en maatschappelijke organisaties zijn erbij betrokken, dus een goede samenwerking is een cruciale voorwaarde om tot een resultaat te komen.’ De MBO Raad staat positief tegenover de samenwerking tussen overheid en werkgevers, en ziet de eigen rol hierbij wat meer aan de zijlijn. 

‘Het project kan wel zorgen voor een betekenisvolle link naar mbo-scholen in de regio op het gebied van LOB’, zegt Burgers. ‘Het Expertisepunt LOB kan bij de implementatie van de aanpak een stimulerende rol spelen. De regiocontactpersonen hebben veel kennis en expertise en kunnen de scholen hierbij proactief ondersteunen. Zij kennen de scholen al goed en kennen de problematiek in de regio, zoals krimp en uitval.’

De MBO Raad benadrukt dat LOB niet sturend is richting opleidingen met een goed arbeidsmarktperspectief, aldus Burgers. ‘De vrijheid voor de loopbaan- en studiekeuze blijft aan de student.’

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.