Home » Video: meer werkgeluk met een goede visie en strakke organisatie

Video: meer werkgeluk met een goede visie en strakke organisatie

Een strakke visie op onderwijs en een duidelijke visie op hoe je dat met elkaar gaat doen als team: de Alan Turingschool verbindt deze twee elementen, juist om ruimte te maken voor het vakmanschap van de leraren. Organisatie en inrichting van je onderwijs? Daar móet je tijd voor maken.

Op de Alan Turingschool  hebben ze een aanpak ontwikkeld om de werkdruk omlaag te brengen en het werkplezier omhoog. Zodat je als leerkracht de tijd hebt om je lessen voor te bereiden.

‘Doordat we zoveel hebben vastgelegd, hoef je daar niet meer over na te denken. Daardoor heb ik veel meer ruimte in mijn hoofd om na te denken over goed onderwijs, over goede lessen.’

De Alan Turingschool in Amsterdam is in 2020 benoemd tot Klassewerkplek, een school met het grootste werkgeluk onder leerkrachten. Hoe dat zit, leggen ze zelf uit in deze video.

WAT IS KLASSEWERKPLEK?
Klassewerkplek is een onderzoek dat wil bijdragen aan een oplossing voor het lerarentekort, door voorbeeldscholen aan te dragen waar het voor leerkrachten ideaal is om te werken. Op die scholen zou de uitstroom van leerkrachten minimaal moeten zijn. De belofte van Klassewerkplek is om deze scholen te ondersteunen met de werving, mochten ze toch vacatures hebben. En wat blijkt: Klassewerkplekken hebben niet tot nauwelijks vacatures. Zijn zij immuun voor de problemen van het lerarentekort? Wellicht. In ieder geval past het goed bij de slogan van Klassewerkplek. Want een Klassewerkplek, dat is een school waar leerlingen overgaan, en leerkrachten blijven zitten.

Meer lezen over Klassewerkplek?

Lees ook de gesprekken met vier schoolleiders die meedoen aan het onderzoek van Klassewerkplek en bekijk de andere video’s.

 

Geïnspireerd door het verhaal van deze school? Geef je eigen tips voor meer werkgeluk via onderstaand formulier.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.