Home » Materiaal 12+ » Aardbeving in Turkije en Syrië

Aardbeving in Turkije en Syrië

Afgelopen week werd een groot gebied in Turkije en Syrië getroffen door een vreselijke aardbeving met tienduizenden slachtoffers tot gevolg. In Nederland werden direct veel hulpacties op touw gezet. Inmiddels verschuift de aandacht ook naar rol van de overheid, omdat veel gebouwen in dat gebied niet aardbevingsbestendig zijn gebouwd.

Vragen vooraf

  1. In hoeverre heb je het nieuws over de aardbeving in Turkije en Syrië gevolgd?
  2. Wat stel jij je voor bij aardbevingsbestendig bouwen?

Bekijk de video

NPO Radio 1 – Steeds meer kritiek over staat van gebouwen in aardbevingsgebied Turkije

Vragen bij de tekst

  1. In het begin vertelt Turkije-correspondent Mitra Nazar wat ze allemaal heeft gezien in Adiyaman. Wat doet haar opsomming met je?
  2. Er is veel kritiek op de regering in Turkije. Op welke twee zaken richt die kritiek zich?
  3. Mitra Nazar noemt Turkije een gepolariseerd land. Wanneer is een land gepolariseerd? Zoek de betekenis eventueel op.
  4. Waardoor is Turkije een gepolariseerd land volgens Mitra Nazar? Gebruik in je antwoord deze structuur: Aan de ene kant zie je … . Aan de andere kant … .
  5. Erdogan vermeldde in een speech dat het land binnen een jaar weer is opgebouwd. Hoe wordt op die uitspraak gereageerd volgens Mitra Nazar?

Aan de slag

Optie 1

NPO Radio 2 draaide de afgelopen dagen 555 liedjes om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Maak zelf een lijst met vijf liedjes die jij op moeilijke momenten graag luistert, bijvoorbeeld omdat ze je steun geven of omdat je er vrolijk van wordt.

Wissel je lijst met een klasgenoot. Vertel elkaar waarom jullie voor deze liedjes hebben gekozen. Beluister elkaars liedjes en kies samen de mooiste twee.

Optie 2

Schrijf met een klasgenoot een korte brief aan de directieleden van je school waarin je hen oproept in actie te komen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. In je brief:

  • vertel je waarom het belangrijk is om in actie te komen
  • doe je enkele voorstellen voor acties (kijk bijvoorbeeld eens op de website van Giro 555.)
  • bied je aan om te helpen

Tip: stuur je brief echt naar de directie van je school!

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.