Home » Materiaal 12+ » AI-wet

AI-wet

Eurocommissaris Margrethe Vestager zet zich al tijden in om een AI Act in te voeren. De AI Act is een nieuwe wet waarmee artificiële intelligentie (AI) aan banden gelegd wordt. De AI Act zal de eerste wet zijn die toezicht houdt op AI en het gebruik van AI reguleert.

Vragen vooraf

  1. Werk jij veel met AI-toepassingen?
  2. In hoeverre zie jij een gevaar in het gebruik van AI?

Bekijk de video

Nieuwsuur – Eurocommissaris Vestager over AI-wet

Vragen bij de video

  1. Waarom wordt Margrethe Vestager ook wel ‘de nachtmerrie van Silicon Valley’ genoemd?
  2. Hans Vedder geeft aan wat Margrethe Vestager wil bereiken met de AI Act. Wat is haar voornaamste doel?
  3. De AI Act wordt gepresenteerd als een piramide met als uitgangspunt: hoe hoger de risico’s, hoe strenger de regels. Wanneer is er sprake van een hoog risico, gezien de voorbeelden die gegeven worden?
  4. Als Vestager in gesprek is met de presentator noemt ze toekomstige dreigingen van AI en dreigingen in het hier en nu. Welke twee actuele dreigingen noemt ze?
  5. Nederland wordt door Vestager als voorbeeld aangehaald. Wat toont Vestager aan met dit Nederlandse voorbeeld?
  6. Aan het einde van het gesprek zegt Vestager dat technologie je laat zien welke samenleving je wilt hebben. Wat bedoelt ze met die uitspraak?

Aan de slag

Optie 1

In het begin van het fragment worden een Amerikaanse visie (AI is het einde van de mensheid.) en een Europese visie (AI is het einde van de democratie.) gegeven. Schrijf een essay (500 – 800 woorden) waarin je op genuanceerde wijze laat zien hoe jij over deze visies denkt. Je neemt in je tekst verschillende perspectieven op: het individu (jij), jouw samenleving en de mensheid. Enkele hulpvragen:

  • Wat zijn kenmerken van beide visies?
  • Hoe realistisch vind je beide visies? Waarom?
  • Sluit de ene visie de andere uit? Waarom wel/niet?
  • In hoeverre is er sprake van een volgorde als je de visies nader beschouwt?

Tip: lees voorafgaand aan het schrijven nog enkele actuele artikelen over (de gevolgen van) kunstmatige intelligentie.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in een groep van vier. Je ontwikkelt een infographic en daarvoor volg je deze stappen:

  1. Onderzoek wat de AI Act precies inhoudt. Lees hiervoor per persoon minimaal drie betrouwbare artikelen. Vat de belangrijkste informatie schematisch samen.
  2. Presenteer jullie bevindingen in een infographic(A3). De infographic bevat ook twee belangrijke adviezen voor de schoolleiding die volgen uit alle informatie die jullie verzameld hebben.

Heb je veel tijd? Dan kun je deze stap nog toevoegen:

  • Onderzoek hoe er op jouw school gedacht wordt over kunstmatige intelligentie. Hoe gebruiken leerlingen en personeelsleden AI? Zien mensen gevaren of juist voordelen? Zet hiervoor twee korte vragenlijsten uit: één onder leerlingen en één onder personeel van school. De vragenlijsten ontwerp je zelf. Geef je resultaten ook een plek in de infographic.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk
Fanfiction in blokjes

Fanfictie

Wetenschapper Welmoed Wagenaar doet onderzoek naar een bijzondere soort verhalen: fanfictie. Binnen fanfictie ontmoeten personages uit verschillende verhalen of werelden elkaar. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Mark Rutte op Zweinstein had gezeten. Dagelijks verschijnen tienduizenden nieuwe verhalen online.

Bekijk
Liefde voor poëzie

Poëzie

“Poëzie kan een manier worden om anders naar elkaar te luisteren”, zegt Ellen Deckwitz op NPO Radio 1. In haar column legt ze uit wat ze daarmee bedoelt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.