Vorige week was het Prinsjesdag en werd duidelijk wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Yora Rienstra schreef een column over haar visie op dit beleid.
Vragen vooraf
- Hoe kijk jij terug op de afgelopen politieke periode?
- Word jij wel eens door angst overmand? Zo ja, waar ben jij dan bang voor?
Bekijk de video
Het is doodeng wat deze persoon voor ogen had | Druktemaker | NPO Radio 1 (youtube.com)
Vragen bij de video
- Wat is het belangrijkste verwijt dat de columnist de coalitiepartijen maakt?
- De columnist gebruikt veelvuldig beeldspraak in haar column. Wat is het thema van die beeldspraak? Geef een voorbeeld.
- Volgens de columnist worden we zo bang gemaakt dat we alleen nog maar geloven in de beperking van vluchtelingen en niet zien wat zij ons kunnen bieden. In hoeverre herken jij je in deze uitspraak? Licht je antwoord toe.
- Wat is de grootste angst van de columnist als het gaat om het huidige regeringsbeleid? Ben jij het hiermee eens? Waarom wel/niet?
- Naast het nieuwe regeringsbeleid blijkt er nog een andere actuele aanleiding te zijn om deze column te schrijven. Welke?
- Geef jouw oordeel over deze column. Ga daarbij in op de vorm en de inhoud.
Van de makers van Talent
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.
Aan de slag
Optie 1
Schrijf een eigen column naar aanleiding van een actuele politieke gebeurtenis. Voeg minimaal twee keer een vorm van beeldspraak (binnen één thema) toe aan jouw column. Zoek zo nodig eerst informatie op over de verschillende vormen van beeldspraak. Gebruik minimaal vierhonderd woorden voor jouw column.
Optie 2
De volkswijsheid luidt: angst is een slechte raadgever. Maar is dat wel zo? Lees het hoofdstuk ‘Angst is een slechte raadgever’ uit het boek Dwaaltaal van Jurriën Rood.
Bespreek in groepjes in welke situaties angst wel en niet een goede raadgever is. Voeg allemaal een persoonlijk voorbeeld toe. Kunnen jullie klassikaal een conclusie trekken?