Home » Materiaal 12+ » Bacteriën zijn overal!

Bacteriën zijn overal!

bacteriën

Wist je dat een drol voor meer dan de helft bestaat uit bacteriën? En dat er meer van die beestjes in je mond leven dan dat er mensen op aarde zijn? Dit en meer leer je in deze video van Topdoks EXTRA! Elbert en Rachel laten ons precies zien wat bacteriën zijn en wat ze doen.

Duur video: 4:56 min.

Bekijk de video en beantwoord de vragen van biologiedocent en toetsen-expert René Westra!

Vragen

  1. Bacteriën zijn eencellige wezens. Welke conclusie kun je trekken over het formaat van menselijke cellen en bacteriecellen uit Elberts opmerking dat er meer bacteriën in je mond leven dan er mensen op aarde zijn?
  2. De bacteriën uit een zoen en uit de neus worden gekweekt op een petrischaaltje met daarin een voedingsbodem. Op die bodem kunnen de bacteriën zich vermenigvuldigen. Waardoor kun je pas na een week zien hoeveel bacteriën er in het genomen monster leven?
  3. Rachel gaat de schaaltjes bekijken in ARTIS-Micropia in Amsterdam, het enige microbenmuseum ter wereld. Microben zijn niet alleen bacteriën, maar ook schimmels en eencellige diertjes. Wat is de overeenkomst en wat zijn verschillen tussen deze drie groepen?
  4. Rachel stelt met een machine vast dat er 170 biljoen microben open in haar lichaam zitten. Het grootste deel van dit zogenaamde microbioom zit in haar darmen. Welk nut hebben die daar voor ons?
  5. Noem naast de huid en de darmen nog een andere plaats waar microben voorkomen bij de mens.
  6. Laborant Wiebe heeft de petrischaaltjes met bacteriën die door Elbert zijn verzameld in een broedstoof bij 37 graden Celsius geplaatst. Waarom is dat een goede maatregel?
  7. Van minder dan 1% van de verschillende soorten bacteriën word je ziek. Hoe noemen we organismen die ons schade bezorgen?
  8. Van de overige 99% behoort een aantal tot de commensalen en een aantal tot de mutualisten. Wat betekent dat?
  9. In de faeces (poep) zitten heel veel bacteriën uit de darmen. Bacteriologen kunnen uit de poep afleiden hoe het met de gezondheid staat. Bij gezonde mensen vinden ze steeds dezelfde groep bacteriesoorten. Bij zieke mensen vinden ze andere. Via een moderne techniek, poeptransplantatie, proberen de mensen beter te maken. Zoek op internet uit hoe dat gaat.
  10. De Russische schrijver Lev Tolstoj begint zijn roman ‘Anna Karenina’ met de volgende uitspraak: “Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar een ongelukkig gezin is altijd ongelukkig op zijn eigen manier.” Deze uitspraak geldt ook als je de bacteriën uit de darmen van gezonde mensen vergelijkt met de bacteriën uit de darmen van zieke mensen. Leg dit uit.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.