Topsporters moeten niet alleen hard trainen, maar ook goed letten op hun voeding. De laatste jaren is het gebruik van bakpoeder (NaHCO3) in opkomst, om verzuring tegen te gaan. Bij baanwielrenner Harrie Lavreysen staat het soms op het menu. Lavreysen maakte op de Olympische Spelen in Parijs zijn droom waar door ‘Hattrick Harrie’ te worden: hij won goud op de teamsprint, de sprint en de keirin.
Bekijk de video ‘Wondermiddeltjes? In Tokio won Lavreysen ook zonder bakpoeder twee keer goud’ (scroll naar beneden op de website van NOS). Maak daarna de opdrachten.
Opdrachten
1 Baanwielrenner Lavreysen bereikt enorme snelheden, tot wel 80 km per uur. Daarbij ontstaat er melkzuur in zijn benen.
Leg uit hoe dat komt en wat het nadeel daarvan is.
2 Melkzuur bestaat uit lactaat C3H5O3– en H+.
a Leg uit hoe bakpoeder (NaHCO3) het effect van melkzuur kan neutraliseren. Gebruik een reactievergelijking in je antwoord.
b Hoe noemen we een stof met een dergelijk effect?
3 Welke beenspieren van Lavreysen moeten hard werken bij zijn sprints?
4 Lavreysen vertelt dat je het product NaHCO3 goed moet monitoren: het is een zout en heeft invloed op maag en darmen.
Leg uit wat er kan gebeuren als je veel van dit zout opneemt.
5 Voedingsexpert Asker Jeukendrup wijst erop dat de basis van topsport niet meteen zit in supplementen als bakmeel, maar in een uitgebalanceerde voeding.
Welke voedingsstof is voor een gespierde topsporter als Lavreysen het meest van belang? Leg je antwoord uit.
6 Tijdens een sprint levert Lavreysen een vermogen van 1300 Watt in de laatste 200 meter. Die fietst hij in 9,6 seconde. Dat is een snelheid van 75 km per uur!
Hoeveel Joules heeft hij tijdens die laatste 200 meter geleverd?
Van de makers van Biologie voor jou
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.