Home » Materiaal 12+ » Bakpoeder voor topsporters?

Bakpoeder voor topsporters?

Topsporters moeten niet alleen hard trainen, maar ook goed letten op hun voeding. De laatste jaren is het gebruik van bakpoeder (NaHCO3) in opkomst, om verzuring tegen te gaan. Bij baanwielrenner Harrie Lavreysen staat het soms op het menu. Lavreysen maakte op de Olympische Spelen in Parijs zijn droom waar door ‘Hattrick Harrie’ te worden: hij won goud op de teamsprint, de sprint en de keirin.

Bekijk de video ‘Wondermiddeltjes? In Tokio won Lavreysen ook zonder bakpoeder twee keer goud’ (scroll naar beneden op de website van NOS). Maak daarna de opdrachten.

Opdrachten

1 Baanwielrenner Lavreysen bereikt enorme snelheden, tot wel 80 km per uur. Daarbij ontstaat er melkzuur in zijn benen.
Leg uit hoe dat komt en wat het nadeel daarvan is.

2 Melkzuur bestaat uit lactaat C3H5O3 en H+.
a Leg uit hoe bakpoeder (NaHCO3) het effect van melkzuur kan neutraliseren. Gebruik een reactievergelijking in je antwoord.
b Hoe noemen we een stof met een dergelijk effect?

Welke beenspieren van Lavreysen moeten hard werken bij zijn sprints?

4 Lavreysen vertelt dat je het product NaHCOgoed moet monitoren: het is een zout en heeft invloed op maag en darmen.
Leg uit wat er kan gebeuren als je veel van dit zout opneemt.

5 Voedingsexpert Asker Jeukendrup wijst erop dat de basis van topsport niet meteen zit in supplementen als bakmeel, maar in een uitgebalanceerde voeding.
Welke voedingsstof is voor een gespierde topsporter als Lavreysen het meest van belang? Leg je antwoord uit.

6 Tijdens een sprint levert Lavreysen een vermogen van 1300 Watt in de laatste 200 meter. Die fietst hij in 9,6 seconde. Dat is een snelheid van 75 km per uur!
Hoeveel Joules heeft hij tijdens die laatste 200 meter geleverd?

Van de makers van Biologie voor jou

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

De mens en de marathon

In april vindt de beroemde marathon van Rotterdam plaats: duizenden mensen proberen 42,2 km hard te lopen. In de oertijd renden mensen ook lange afstanden, maar dan achter mogelijke prooidieren aan. Die dieren renden veel sneller, maar raakten oververhit doordat ze niet goed konden zweten. De jagende mensen konden hun lichaamstemperatuur wel goed op peil […]

Bekijk

Minder libellen als gevolg van klimaatverandering

Het aantal libellen in Nederland is sinds 2008 met 28% afgenomen. Dit past bij het beeld dat de biodiversiteit onder druk staat als gevolg van de klimaatverandering. Vooral libellensoorten die van kou houden, verdwijnen snel. Belangrijke oorzaken zijn warme zomers, droogte en een slechte kwaliteit van het water. Warmteminnende libellen doen het juist beter. Lees […]

Bekijk

Het is weer tijd voor hooikoorts

Hooikoorts: je hebt er misschien zelf last van, of mensen in je directe omgeving lopen te niezen en te snotteren. Vooral licht stuifmeel dat via de wind wordt verspreid, zorgt hiervoor. Planten met zulk stuifmeel verspreiden dat vooral in de lente en daardoor komt in dat jaargetijde hooikoorts veel voor. Bekijk de video ‘Wat is hooikoorts?’. Maak […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.