Om deze actualiteitenopdracht te maken, moet je docent eerst de gratis Nieuwsservice Digitaal via Nieuws in de Klas aanvragen. Heel de klas kan daarna gebruik maken van gratis toegang tot Blendle!
‘Veel succes met jullie nieuwe baan!’, schreef het Algemeen Dagblad een dag na de beëdiging van de bewindslieden op de voorpagina. Dagblad Trouw koos voor een andere kop: ‘Volop werk voor het kabinet’. Het Parool plaatste op de dag van de beëdiging zelf al een foto van de bordesscène met als titel ‘Het werk kan eindelijk beginnen’. Het Nederlands Dagblad benadrukte dat de bewindslieden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het wel zien zitten. Volgens de krant verwees premier Rutte naar de lange traditie die liberalen en confessionele partijen sinds 1917 hebben. ‘In dat jaar kwamen de twee kampen tot een akkoord, waarbij de schoolstrijd werd beslecht en het kiesrecht ook voor vrouwen werd ingevoerd’, aldus het Nederlands Dagblad. Een aantal kranten besteedde ook aandacht aan de kleding van sommige bewindslieden.
Meerderheid
Veruit de meeste aandacht ging uiteraard uit naar het werk dat de nieuwe bewindslieden gaan uitvoeren. Een aantal dagbladen koos voor minibiografieën. In één oogopslag ziet de lezer wie er zoal in de regering zitten en wat de nieuwe bewindslieden voorheen deden. Daags na de bordesscène kon het echte werk gaan beginnen. ‘Na een duurrecord formeren kan politiek Den Haag zijn taken weer oppakken’, stelt dagblad Trouw. ‘Voor de meesten is dat een opluchting.’ De Volkskrant voorspelt dat het niet eenvoudig gaat worden om het land te regeren. Dit kabinet heeft slechts een kleine meerderheid in de Tweede Kamer. Slechts 76 van de 150 zetels zijn in handen van de vier coalitiepartijen. ‘Akkoorden, daar was Rutte II bedreven in. Maar Rutte III is een ander verhaal. Bij elke stemming kan het misgaan. Een opgave voor de premier’, aldus de Volkskrant.
Debat
Bijna een week na de officiële presentatie van het nieuwe kabinet sprak minister-president Mark Rutte de regeringsverklaring uit. Kort daarna debatteerde de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. De fractievoorzitters van alle politieke fracties kregen spreektijd en kregen zo de kans om uiteenlopende vragen aan Rutte te stellen. Dit zijn veelal lastige vragen met een politieke boodschap. De media volgden het debat op de voet, beoordeelden de vragen van de fractievoorzitters en de antwoorden van de premier. Het debat is een testcase voor het kabinet-Rutte III: is het nieuwe kabinet bestand tegen forse kritiek van de oppositie?