Home » Materiaal 12+ » Blue Monday

Blue Monday

Blue Monday is de naam voor de meest deprimerende dag van het jaar. Volgens de Britse psycholoog Arnall valt deze dag op de maandag in de laatste volle week van januari. Maar is dit wel echt de meest deprimerende dag? Jamaal gaat op onderzoek uit.

Vragen vooraf

  1. Had jij al eens gehoord van Blue Monday?
  2. Waarom zou juist deze dag de meest deprimerende dag van het jaar kunnen zijn?

Bekijk de video

De meest depri dag van het jaar.

Vragen bij de video

  1. Waarom zou Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar zijn? Geef vier redenen.
  2. Waar komt de term Blue Monday vandaan?
  3. Waarom gelooft de psycholoog niet dat het fenomeen Blue Monday echt waar is?
  4. Denk jij zelf dat Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is? Leg je antwoord uit.
  5. Jamaal geeft een aantal tips om Blue Monday leuker te maken. Voeg daar een eigen tip aan toe.

Aan de slag

Zoekopdracht

  1. De bedenker van Blue Monday, psycholoog Cliff Arnall, werd overladen met kritiek. Waar bestond die kritiek uit? Noteer waar je je antwoord hebt gevonden en welke zoektermen je hebt gebruikt.
  2. Waar komt de Engelse uitdrukking ‘feeling blue’ vandaan? Noteer waar je je antwoord hebt gevonden en welke zoektermen je hebt gebruikt.

Vox pop

Jamaal ondervraagt in zijn video gewone mensen op straat over Blue Monday. Dat noem je een vox pop (afgeleid van het Latijnse vox populi, dat stem van het volk betekent).

Ga nu zelf de school in om korte reacties op te halen van medescholieren over het fenomeen Blue Monday. Gebruik dezelfde vragen als Jamaal (Wat is Blue Monday? Vind je de maandag normaal wel een leuke dag? Geloof jij dat Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is?) of bedenk eigen vragen. Verwerk de (gefilmde) reacties in een korte video of in een kort krantenartikel over Blue Monday.

Downloads

WK4_Blue monday_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk
Fanfiction in blokjes

Fanfictie

Wetenschapper Welmoed Wagenaar doet onderzoek naar een bijzondere soort verhalen: fanfictie. Binnen fanfictie ontmoeten personages uit verschillende verhalen of werelden elkaar. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Mark Rutte op Zweinstein had gezeten. Dagelijks verschijnen tienduizenden nieuwe verhalen online.

Bekijk
Liefde voor poëzie

Poëzie

“Poëzie kan een manier worden om anders naar elkaar te luisteren”, zegt Ellen Deckwitz op NPO Radio 1. In haar column legt ze uit wat ze daarmee bedoelt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.