Home » Materiaal 12+ » Boekenweek

Boekenweek

9 maart, 2020

Van 7 maart tot en met 15 maart is het weer Boekenweek. Elk jaar organiseert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) de Boekenweek om het Nederlandse boek in het zonnetje te zetten. Tijdens deze week krijg je een gratis novelle bij aankoop van een Nederlandstalig boek. Het thema van de Boekenweek is dit jaar ‘rebellen en dwarsdenkers’.

Vragen vooraf

  1. Wist jij van het bestaan van de Boekenweek? Zo ja, heb jij al eens een boek gekocht tijdens de Boekenweek?
  2. Wat stel jij je voor bij het thema ‘rebellen en dwarsdenkers’?

Bekijk de video

‘Praten over boeken’

Vragen bij de video

  1. Waarom wil Micha waarschijnlijk zo graag de schijn ophouden dat hij literatuur heeft gelezen?
  2. Op welke manieren houdt hij de schijn op? Noem minstens vier manieren.
  3. Micha heeft de samenvatting van een boek opgezocht op Wikipedia. Kun je goed over een boek praten als je alleen de samenvatting op internet hebt gelezen? Leg je antwoord uit.
  4. Aan het einde van het fragment stelt Micha op een bepaalde manier voor om op te houden met praten over literatuur (4:20). Welk beeld zet hij hier neer van praten over literatuur?
  5. Heb jij zelf al eens gedaan alsof je een boek gelezen had terwijl dit niet het geval was?

Aan de slag

Bekijk onderstaande video.

“Het boekenvak is incestueus en verziekt” – Boekenweekessay Özcan Akyol

  1. Vat Özcan Akyols belangrijkste kritiek op het boekenvak samen.
  2. Inventariseer welke (inhoudelijke) reacties er zijn gekomen op het Boekenweekessay van Özcan. Vermeld ook de bron.
  3. Als je kijkt naar jouw antwoorden bij opdracht 1 en 2, in welk standpunt over de boekenwereld kun jij je dan het meest vinden?
  4. Koppel het thema van de Boekenweek, ‘rebellen en dwarsdenkers’, aan het Boekenweekessay van Özcan Akyol. Leg je antwoord uit.

Antwoorden

WK11_Boekenweek_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk
Fanfiction in blokjes

Fanfictie

Wetenschapper Welmoed Wagenaar doet onderzoek naar een bijzondere soort verhalen: fanfictie. Binnen fanfictie ontmoeten personages uit verschillende verhalen of werelden elkaar. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Mark Rutte op Zweinstein had gezeten. Dagelijks verschijnen tienduizenden nieuwe verhalen online.

Bekijk
Liefde voor poëzie

Poëzie

“Poëzie kan een manier worden om anders naar elkaar te luisteren”, zegt Ellen Deckwitz op NPO Radio 1. In haar column legt ze uit wat ze daarmee bedoelt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.