Home » Materiaal 12+ » Boekenweek

Boekenweek

9 maart, 2020

Van 7 maart tot en met 15 maart is het weer Boekenweek. Elk jaar organiseert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) de Boekenweek om het Nederlandse boek in het zonnetje te zetten. Tijdens deze week krijg je een gratis novelle bij aankoop van een Nederlandstalig boek. Het thema van de Boekenweek is dit jaar ‘rebellen en dwarsdenkers’.

Vragen vooraf

  1. Wist jij van het bestaan van de Boekenweek? Zo ja, heb jij al eens een boek gekocht tijdens de Boekenweek?
  2. Wat stel jij je voor bij het thema ‘rebellen en dwarsdenkers’?

Bekijk de video

‘Praten over boeken’

Vragen bij de video

  1. Waarom wil Micha waarschijnlijk zo graag de schijn ophouden dat hij literatuur heeft gelezen?
  2. Op welke manieren houdt hij de schijn op? Noem minstens vier manieren.
  3. Micha heeft de samenvatting van een boek opgezocht op Wikipedia. Kun je goed over een boek praten als je alleen de samenvatting op internet hebt gelezen? Leg je antwoord uit.
  4. Aan het einde van het fragment stelt Micha op een bepaalde manier voor om op te houden met praten over literatuur (4:20). Welk beeld zet hij hier neer van praten over literatuur?
  5. Heb jij zelf al eens gedaan alsof je een boek gelezen had terwijl dit niet het geval was?

Aan de slag

Bekijk onderstaande video.

“Het boekenvak is incestueus en verziekt” – Boekenweekessay Özcan Akyol

  1. Vat Özcan Akyols belangrijkste kritiek op het boekenvak samen.
  2. Inventariseer welke (inhoudelijke) reacties er zijn gekomen op het Boekenweekessay van Özcan. Vermeld ook de bron.
  3. Als je kijkt naar jouw antwoorden bij opdracht 1 en 2, in welk standpunt over de boekenwereld kun jij je dan het meest vinden?
  4. Koppel het thema van de Boekenweek, ‘rebellen en dwarsdenkers’, aan het Boekenweekessay van Özcan Akyol. Leg je antwoord uit.

Antwoorden

WK11_Boekenweek_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Vrouw omringd door social media

Verbod op sociale media

In steeds meer landen staat het gebruik van sociale media door jongeren onder druk en gaan er stemmen op om strengere regels in te voeren. In Australië is het gebruik van sociale media door jongeren onder de zestien jaar bijvoorbeeld al verboden.

Bekijk
Tijdreizen

Tijdreizen

Vraag jij je wel eens af hoe de toekomst eruit zal zien? Of had jij graag in een andere tijd willen leven? Deze aflevering van Uitgezocht geeft antwoord op de vraag of je door de tijd kunt reizen.

Bekijk
Offline muziek luisteren via een iPod

Offline muziek luisteren

Volgens een popjournalist van de Volkskrant keren muziekliefhebbers Spotify de rug toe en maken ouderwetse muziekdragers een comeback. Maar is dat ook zo? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Een stapel kranten

Zorgen om afnemend gebruik van traditionele media

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft in de Mediamonitor 2024 zijn zorgen geuit over het toenemende gebruik van streamingsdiensten en sociale media. Daardoor komen jongeren minder in aanraking met kwalitatieve, professionele media.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.