Home » Materiaal 12+ » Dansende skeletten

Dansende skeletten

Een volwassen mens heeft 206 botten. Deze botten zitten op verschillende manieren aan elkaar vast. Botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen zijn verbonden met gewrichten. Op deze manier kun je sporten en dansen.

 

Opdracht

Bekijk de film en beantwoord de vragen.

 

Vragen

1a. Om zo te kunnen dansen moet het lichaam enorm soepel kunnen bewegen. Om twee botten bewegelijk met elkaar te verbinden is een gewricht nodig. Welke drie typen gewrichten gebruiken de dansers?

1b. Zo’n soepel lichaam heeft niet alleen gewrichten nodig, maar ook spieren. Hoe zitten deze spieren aan de botten vast?

 

2a. In dit soort spannende filmpjes zie altijd alleen nog maar de botten van de mens. Waarom zijn alleen nog maar de botten te zien en niet de andere organen zoals spieren en de huid?

2b. Het lijkt wel of de dansende skeletten heel goed op elkaar letten zodat ze niet tegen elkaar aanbotsen. Toch kunnen ze elkaar niet waarnemen. Waarom niet?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Een pleister op je hart: het kan nu echt!

Bij een hartaanval of een andere ziekte kan het hart van een mens beschadigd raken. Om het hart te helpen bij het herstel, hebben onderzoekers een hartpleister ontwikkeld van levende hartspiercellen. Ze maken deze pleister van eigen cellen van de patiënt of van donorcellen. Tests bij apen en een patiënt tonen positieve resultaten. Hoewel verder […]

Bekijk

Knieblessures bij voetbalsters

Er zijn steeds meer voetballende meisjes en vrouwen. Opvallend is dat zij een grotere kans hebben op blessures dan jongens en mannen, vooral als het gaat om de knieën en het hoofd. Hoe komt dat en hoe kan de kans op knieblessures worden verkleind? Bekijk de video. Maak daarna de opdrachten. Opdrachten 1 Leg uit […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.