Boven Zuid-Afrika hangt een donkere wolk. Geen regenwolk dit keer. En dat is precies de reden van de wolk die er wel hangt: een wolk van zorgen over het snel oplopende watertekort. En die kan alleen verdreven worden door echte regenwolken. “Dit is kommerwekkend!’
Waterschaarste
Day Zero, de dag waarop in Kaapstad geen druppel water meer uit de kraan komt, komt rap dichterbij. Zuid-Afrika kampt met een ernstig tekort aan drinkwater. Regen valt er niet, de zomer is nog maar net begonnen en nu al neemt vooral in Kaapstad de beschikbare hoeveelheid drinkwater met de dag af. Mensen wassen hun kleren niet meer totdat ze echt gaan stinken. Met de slogan “If it’s yellow, let it mellow; if it’s brown, flush it down” sporen ze elkaar aan minder water voor sanitatie te gebruiken. De overheid houdt met openbare kaarten met grijs en groen bij hoe jouw waterverbruik is. Iedereen kan zien of je teveel gebruikt. De schaamte die daardoor ontstaat, moet leiden tot waterbesparing.
Geografisch bekeken
Ondertussen wordt van townships (sloppenwijken) tot universiteiten gediscussieerd over de vraag wat de oorzaak is van het watertekort. Een dergelijk probleem heeft echter nooit slechts één oorzaak. In deze opdracht benader je het probleem met behulp van enkele geografische vaardigheden. Zodoende kun je je een beeld vormen en een onderbouwde mening geven over oorzaken en oplossingen van het watertekort in Kaapstad. Kan jouw aanpak Day Zero voorkomen?
Bronnen
Bron 1 Ergste waterschaarste in 100 jaar
Bron 2 Google Maps
Bron 3 Watergebrek in geuren en kleuren
Bron 4 Neerslagtrends in Zuid-Afrika
Bron 5 Kaart watergebruik per huishouden Kaapstad
Bron 6 Richtlijnen watergebruik crisislevel 6
Bron 7 Waterproblemen in Brazilië
Bron 8 Songs tegen watertekort